εργαζόμενοι στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
Πολλά τα προβλήματα και για τους εργαζόμενους στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων

Μόνιμο προσωπικό, ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους και καλύτερες προδιαγραφές για την αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και την ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ ζητά το Σωματείο Εργαζομένων.

Δεν υπάρχει θέμα έκρυθμης λειτουργίας του τμήματος, απαντά η διοίκηση.

Το σωματείο τονίζει μεταξύ άλλων:

“Τα προβλήματα που ανακύπτουν στην κλινική δεν αφορούν μόνο το προσωπικό που στην πλειοψηφία του δεν είναι μόνιμο (7 εργαζόμενοι που η σύμβαση τους λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη) ούτε τις μειώσεις του μισθού τους με την πρόσφατη νέα σύμβαση που υπέγραψαν με τη διοίκηση. Αφορούν και την καθεαυτή ομαλή λειτουργία της κλινικής.

Αφού το υπάρχον προσωπικό (μόνιμο και μη) δεν καλύπτει τις βάρδιες, η διοίκηση, για ν’ ανταποκριθεί στις βασικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, καλύπτει 10 βάρδιες την εβδομάδα υπερωριακά μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Και σαν να μην φτάνει αυτό, από τις 14 Ιανουαρίου 2018 απολύεται μια νοσηλεύτρια που λήγει η σύμβασή της, προτιμώντας η διοίκηση να καλύπτει τα κενά με υπερωρίες, από το να συνεχίσει να εργάζεται η συναδέλφισσα.

Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο τμήμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, υπάρχει κωδικός στην πόρτα και απαιτείται η συνεχής  επαγρύπνηση των εργαζομένων, αφού ο κίνδυνος τραυματισμού ακόμα και εντός κλινικής είναι πολύ μεγάλος. Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει από βάρδια όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών.

Παράλληλα είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες του αριθμού των νοσηλευόμενων και των εισαγωγών με εισαγγελική εντολή”.

Η επιστολή συνεχίζει με την επισήμανση:  “Εξίσου σημαντικός είναι ο προαυλισμός των παιδιών, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος ειδικά σε περιπτώσεις μακρόχρονης νοσηλείας για λόγους ψυχικής και σωματικής θεραπείας.

Έγινε ήδη μια περίφραξη που όμως δεν αποτελεί κατάλληλο χώρο προαυλισμού ανηλίκων.  Σημαντικό είναι να διαμορφωθεί κατάλληλα και με καλαισθησία (αναρ/κά  φυτά, στέγαστρο, παγκάκια) ένας χώρος, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει η απαραίτητη ιδιωτικότητα καταρχήν και δεύτερον να προστατεύονται τα παιδιά από τις καιρικές συνθήκες, τα αδιάκριτα βλέμματα τρίτων ή  ακόμη και από επικίνδυνα αντικείμενα όλων των ειδών (π.χ ουσίες). Όσο κι αν οι συνάδελφοι επιβλέπουν σωστά, ο χώρος δεν μπορεί να ελεγχθεί 100%”.

 

“Λειτουργεί καλά”, απαντά η διοίκηση

Απαντώντας στο σωματείο, η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα έκρυθμης λειτουργίας.  Συγκεκριμένα σημειώνει:  Σήμερα στην παιδοψυχιατρική κλινική υπηρετούν επτά μόνιμοι νοσηλευτές και τρεις με σύμβαση μίσθωσης έργου, σύνολο δέκα νοσηλευτές.

Όσον αφορά το λοιπό προσωπικό, υπηρετούν επιπλέον δέκα εργαζόμενοι και δεν υπάρχει θέμα εύρυθμης λειτουργίας της κλινικής, σύμφωνα και με την πληρότητά της, ενώ στόχος μας είναι η κάλυψη των θέσεων με μόνιμους εργαζόμενους”.

Αναφέρει επίσης τα εξής:

“Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στην παιδοψυχιατρική κλινική για το 2016 οι νοσηλευόμενοι ήταν 80 ασθενείς και το μέσο ποσοστό κάλυψης ήταν 37,32%, ενώ για το 2017 το σύνολο των νοσηλευομένων ήταν 82 ασθενείς και το μέσο ποσοστό κάλυψης ήταν 53,29%. Καμία μείωση μισθών δεν έγινε σε αυτούς που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου και η μισθοδοσία τους υπολογίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου μας, με βάση αυτή των μονίμων υπαλλήλων.

Από τα στοιχεία του γραφείου της ολοήμερης λειτουργίας προκύπτει ότι, οι βάρδιες που καλύπτονται από την ολοήμερη λειτουργία μειώνονται, ενδεικτικά για τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 28 βάρδιες.

Κατά το προηγούμενο έτος έγιναν πλήθος παρεμβάσεων, οι οποίες συνεχίζονται με στόχο την ποιοτικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσηλευομένων (κατασκευή περίφραξης για τον προαυλισμό των νοσηλευομένων, άνοιγμα τρίτου θαλάμου νοσηλείας και άλλες παρεμβάσεις, με στόχο την ασφάλεια των νοσηλευομένων και του προσωπικού, τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής, καθώς και της ενίσχυσης της δημιουργικής απασχόλησης των νοσηλευομένων)”.