Πανικόβλητοι τρέχουν στα φαρμακεία να προμηθευτούν αντιγριπικά εμβόλια αλλά μάταια, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα! Οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης, ακόμα και μικρών παιδιών, έχουν πανικοβάλει τους Ηρακλειώτες που άδικα ψάχνουν το κατάλληλο εμβόλιο, ακόμα και αν δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, αναφέρει στην «Π» πως δεν υπάρχει έλλειψη του εμβολίου, απλώς οι παραγγελίες γίνονται κάθε Αύγουστο, φτάνουν στα φαρμακεία και γίνονται οι εμβολιασμοί τούς μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Ο κ. Τσικανδυλάκης αναφέρει πως φέτος οι παραγγελίες ήταν 20% περισσότερες από την περσινή χρονιά. Αυτό το διάστημα, όπως λέει, είναι λογικό να υπάρχουν ελάχιστα ως και καθόλου εμβόλια στις αποθήκες των φαρμακείων.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, φέτος εμβολιάστηκαν 2.280.000 άτομα και στην Κρήτη 85.000, δηλαδή ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι θετικό, σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη.
Θα ήταν ικανοποιημένος αν εμβολιαζόταν το 35% με 40% του πληθυσμού της χώρας, όμως, όπως λέει, για να γίνει αυτό χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου εξηγεί πως αυτό το διάστημα δεν είναι δυνατό να γίνουν παραγγελίες του εμβολίου, θα πραγματοποιηθούν ξανά τον Αύγουστο και θα βρίσκονται στα φαρμακεία από το φθινόπωρο.
Παρέμβαση ΠΟΕΔΗΝ
Ευθύνες στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για τη γρίπη επιρρίπτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους επαγγελματίες υγείας» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για «σοβαρή αμέλεια» των επαγγελματιών υγείας που δεν εμβολιάζονται.
«Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στη χώρα μας είναι προαιρετικός. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτικός (Μ.Βρετανία κλπ). Στην Αμερική δεν προσλαμβάνονται ή απολύονται οι υπάλληλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.
Σημειώνει ότι τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της γρίπης για το προσωπικό που φθάνουν στο 25% του αριθμού που υπηρετεί και ο κ. Γιαννάκος εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει όλα, καθώς όπως αναφέρει δεν υπήρξε από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας ενίσχυση της καμπάνιας ενημέρωσης και παρακολούθηση της πορείας των εμβολιασμών.
«Η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας να ενημερώσει για την ανάγκη εμβολιασμού σχετίζεται και με τον χαμηλό αριθμό εμβολίων που προμηθεύτηκαν», σημειώνει.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «το Υπουργείο Υγείας έθεσε ως στόχο την τρέχουσα περίοδο ο εμβολιασμός του προσωπικού να κινηθεί στα ίδια ποσοστά με την περίοδο 2017 – 2018 που ήταν 24,90% για τα νοσοκομεία και 40,20% για τα Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας». Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «πλημμελή ενημέρωση για τη γρίπη, υποτίμηση των θανάτων από γρίπη και λίστα αναμονής 60 διασωληνωμένων ασθενείς για ΜΕΘ».