Google: Πώς βαθμολογούν οι ασθενείς ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την εξυπηρέτησή τους στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο

Η αντίληψη των ασθενών για την εξυπηρέτηση στα δημόσια νοσοκομεία είναι ένα σύνθετο ζήτημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την έλλειψη οργάνωσης και προσωπικού.

Οι 6 στους 10 πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από το ΕΣΥ, σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και αυτό αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και από τα σχόλια που γράφουν πολίτες οι οποίοι επισκέφθηκαν τους τελευταίες μήνες το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο.

Η αξιολόγηση του ΠΑΓΝΗ είναι 3,7 και του Βενιζελείου 3,4 στα 5 σύμφωνα με την βαθμολογία των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας για τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, μέσω Google.

Παραθέτουμε κάποια σχόλια ασθενών και συνοδών -επώνυμα ή ανώνυμα- που καταγράφουν την εμπειρία τους όταν χρειάστηκαν τις υπηρεσίες τους.

Αν και χωρίς προσωπικό κάνουν «πρωταθλητισμό» στις νοσηλείες και την εξυπηρέτηση στα ΤΕΠ

Οι περισσότερες αναφορές είναι αρνητικές, ωστόσο δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα υποστελέχωσης και την ίδια ώρα εξυπηρετούν ένα τεράστιο όγκο ασθενών, κάνοντας «πρωταθλητισμό» πανελλαδικά.

Η αδυναμία λειτουργίας Κέντρων Υγείας και Τοπικών Μονάδων Υγείας οδηγούν τους πολίτες να προσφεύγουν στα ΤΕΠ για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν υπό άλλες συνθήκες εκτός νοσοκομείου.

Το Βενιζέλειο συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των νοσοκομείων με τις περισσότερες προσελεύσεις στα Επείγοντα που ξεπέρασαν τους 89.000 ασθενείς.

Όσον αφορά στις νοσηλείες, το δεύτερο νοσοκομείο της χώρας μετά το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη είναι το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου πέρυσι νοσηλεύτηκαν πάνω από 85.500 ασθενείς.

Βενιζέλειο: Βαθμολογία 3,4% με 409 αξιολογήσεις στην Google

Τι αναφέρουν στις μαρτυρίες τους διάφοροι ασθενείς:

«Εχθές επισκέφτηκα το Βενιζέλειο με πρόβλημα αναπνοής, κόπωση, τρέμουλο και ταχυκαρδία. Όλη μέρα το ρολόι μου έγραφε 100 με 120 παλμούς. Επισκέφτηκα το χώρο στις 12:00 το πρωί πήρα νούμερο, συγκεκριμένα το νούμερο 16 και θα έπρεπε να περιμένω 3 σειρές για να φτάσει σειρά μου.

Μετά από ώρες και χωρίς να έχει περάσει ούτε ένα νούμερο, τα συμπτώματά μου άρχισαν να χειροτερεύουν. Ενημέρωσα το προσωπικό, όπως και γιατρό για αυτή την κατάσταση, και μου είπανε ότι δεν μπορούσαν να κάνουνε τίποτα και ότι θα έπρεπε να περιμένω. Δεν μου πήραν καν τα ζωτικά να δουν ότι είμαι καλά.

Δηλαδή αν πέθανα εκεί μέσα, δεν θα μπορούσαν να κάνουνε τίποτα… Απλά θα είχα επισκεφθεί το νοσοκομείο να πεθάνω στην αυλή τους. Πήγε 10 το βράδυ και συνέχιζαν να εξυπηρετούν μόνο επείγοντα.» (επώνυμη αναφορά πριν 1 εβδομάδα).

«Ακόμα και η υπομονή έχει και τα όριά της… Σάββατο πρωί, αποφασίζουμε να πάμε σε άθλια κατάσταση την μητέρα μου στο νοσοκομείο κατά τις 8.30 περίπου. Ένας γιατρός διαθέσιμος στη διαλογή… Περιμέναμε με μια γυναίκα σε άθλια κατάσταση, έξω από τη διαλογή 10ωρες… Πήγαμε σχετικά νωρίς, 30 λεπτά μόλις άρχισε η εφημερία.

Άλλαξαν βάρδια οι γιατροί ήρθαν οι βραδινοί και εμείς ήμασταν ακόμα έξω από τη διαλογή και περιμέναμε. Ανήκουστο! Κάτσαμε εκεί περισσότερη ώρα από όση ήταν η βάρδια των γιατρών. (Να υπογραμμίσω ότι δεν είχαμε μπει ΚΑΝ στη διαλογή τόσες ώρες).

Άθλια εξυπηρέτηση! Πήγα με την κόρη μου, ΑμεΑ, με έναν κάλο στο πόδι της που είχε μολυνθεί. Δεν μπορούσε να το πατήσει. Μετά από 4 ώρες αναμονή, μου είπε ο γιατρός στην διαλογή: αυτό είναι εκεί χρόνια τώρα! Του επιβεβαίωσα πως δεν είναι έτσι και μου είπε μετά: Δεν είναι έκτακτα! Να κλείσετε ραντεβού σε χειρουργό. Φύγαμε και ακόμα υποφέρει…. Υγεία για όλους μας λένε μετά….

Μια εβδομάδα αργότερα, νοσηλεύεται για άλλο πρόβλημα. Το κτήριο σε κακή κατάσταση, π.χ. 3 τουαλέτες για όλη την κλινική, για ασθενείς, συνοδούς και επισκέπτες! Καμία δυνατότητα να πλυθείς! Όμως οι περισσότερες νοσηλεύτριες κάνουν τα αδύνατο δυνατό για να σε εξυπηρετήσουνε, κάτω από σχεδόν τριτοκοσμικές συνθήκες και με υποπληρωμένους μισθούς! Το ίδιο ισχύει για τους γιατρούς, υποπληρωμένοι, αλλά προσπαθούν για το καλύτερο».(επώνυμη αναφορά πριν 1 μήνα).

ΠΑΓΝΗ: Βαθμολογία 3,7 με 544 αξιολογήσεις στη Google

«Ολόκληρη μέρα στην βραχεία νοσηλεία για να κάνω μια αξονική τομογραφία και αφού με πήγαν σε δωμάτιο, μου λένε θα την κάνεις εξωτερικά επειδή έχουμε πολλή δουλειά». (επώνυμη αναφορά πριν 2 μήνες).

«Η αναμονή είναι τόσο μεγάλη που μπορείς να περάσεις άλλη μια ζωή μέχρι να σε δει κάποιος. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι είτε εξαφανισμένοι είτε σε κοιτάζουν λες και τους ζήτησες να δουλέψουν. Ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να σηκώσουν το βλέμμα τους. Αν ζητήσεις βοήθεια, σου απαντάνε με μισόλογα και αδιαφορία, λες και φταις εσύ που αρρώστησες.

Αν πεθάνεις περιμένοντας, μάλλον θα πάρεις και ένα σκούντηγμα από κάποιον που θα σε ρωτήσει αν είσαι ακόμα ζωντανός. Γιατί εδώ μέσα δεν υπάρχει κανείς που να νοιάζεται». (επώνυμη αναφορά πριν 3 εβδομάδες). «Αν μπορούσα να βάλω 0 αστέρια και 5 μούντζες θα το έκανα.

Τι να πρωτοσχολιάσω; Ότι δεν απαντάνε τα τηλέφωνα, ότι πας εκεί να κλείσεις ραντεβού και σε βρίζουν; Ότι πας στην διαλογή και υποφέρεις από τον πόνο και σε λένε υπερβολικό κι αν παραπονεθείς και για την ατέλειωτη ώρα που περιμένεις μπορεί και να σε δείρουν. Το λιγότερο τραγικοί όλοι σας. (ανώνυμη αναφορά πριν 2 μήνες).

Μόνο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που δεν το λες πλέον. Όποιον κι αν συναντήσαμε ήταν αγενής, αυθάδης και ειρωνικός καθ’ όλη την διάρκεια που του εκθειάζαμε το πρόβλημα της κλινικής στην οποία νοσηλευόμαστε. Λυπάμαι για την αντιμετώπιση των πραγμάτων και ειδικά των θεμάτων υγείας.

Ακόμα, το Νοσοκομείο δεν διαθέτει πάρκινγκ για τους επισκέπτες όλα έχουν γίνει ξαφνικά για τους εργαζόμενους και εσύ πρέπει ακόμα να χρεώνεσαι για να το βάλεις απέναντι ιδιωτικά. Ρωτάτε τον κόσμο αν έχει; Δεν υπάρχει προσωπικό νοσηλευτικό αλλά και γιατροί να καλύψουν τους ασθενείς στις κλινικές και σε υποχρεώνουν να βάλεις αποκλειστική για να κάνει την δουλειά τους. Ντρέπομαι που ζω σε αυτή τη χώρα». (επώνυμη αναφορά πριν 1 εβδομάδα)