ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ: Μόνο με νομοθετική ρύθμιση η… εξεύρεση αναισθησιολόγων

Οριστική λύση στο οξύ χρόνιο πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία, όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, ζητούν οι γιατροί.

Όπως λένε οι ίδιοι στην “Π” με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν στο Βενιζέλειο, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί, είναι με νομοθετική ρύθμιση και σοβαρά οικονομικά ή άλλα κίνητρα στους γιατρούς αυτής της ειδικότητας.

 

Η Γερμανία πληρώνει έως 20.000 ευρώ για να βρει αναισθησιολόγους

To θέμα είχε αποκαλύψει η "Π"
“Χωρίς νομοθετική ρύθμιση και σοβαρά κίνητρα το χρόνιο αυτό πρόβλημα δεν λύνεται” τονίζουν οι γιατροί

“Το ζήτημα αφορά όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Γερμανία δίνει μισθό 15.000-20.000 ευρώ τον μήνα για να μπορέσει να βρει αναισθησιολόγους που είναι πλέον ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν γιατί οι γιατροί δεν επιλέγουν πλέον αυτή την ειδικότητα”.

Αυτά είπε στην “Π” ο Γιώργος Κωστάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου σημειώνοντας ότι σήμερα που είχε προαναγγελθεί αναστολή των τακτικών χειρουργείων οι επεμβάσεις σε ένδειξη καλής θέλησης, θα γίνουν κανονικά εν αναμονή της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί στις 9.30 το πρωί με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

“Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις τους” σημείωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υπογραμμίζοντας ότι “σήμερα στο Βενιζέλειο εργάζονται κανονικά 7 αναισθησιολόγοι (αφού 2 έχουν αναρρωτική άδεια και 1 προσφέρει υπηρεσίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου) ενώ το νοσοκομείο χρειάζεται τους διπλάσιους”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τώρα λειτουργούν 2-3 χειρουργικά τραπέζια και γίνονται περίπου 200 επεμβάσεις τον μήνα λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων, ενώ στο Βενιζέλειο γίνονταν περίπου 11.000 επεμβάσεις τον χρόνο και το νοσοκομείο ήταν το δεύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα με τις περισσότερες επεμβάσεις στην χώρα.

 

Το 2019 αναζητούσαν αναισθησιολόγους με μπλοκάκι

Η “Π” έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με δημοσιεύματα με το οξύτατο αυτό πρόβλημα στο οποίο ούτε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατάφερε να δώσει οριστική λύση, με αλλαγή της νομοθεσίας.

Μεταξύ άλλων, τον Απρίλιο του 2019 η “Π” έγραψε για την προσπάθεια της τότε διοίκησης ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου να καλύψει τις θέσεις αναζητώντας αναισθησιολόγους με μπλοκάκι και μισθό 2.200 ευρώ (μικτά) χωρίς αποτέλεσμα.

Σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

 

Πασπάτης: “Απαιτούνται ριζοσπαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις”

Ο Γρηγόρης Πασπάτης, συντονιστής διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, επανέλαβε χθες στην “Π” όσα είχε πει κατά το παρελθόν.

“Πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται και δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά όλη την Ελλάδα. Οι νέοι γιατροί δεν προτιμούν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας, μια ειδικότητα υψηλών απαιτήσεων.

Το Βενιζέλειο δεν έχει κανέναν ειδικευόμενο και διαθέτει πολύ μικρό αριθμό αναισθησιολόγων.

Στο Τμήμα μου, για παράδειγμα, το 50% των επεμβατικών πράξεων χρειάζονται αναισθησιολόγο, το ίδιο ισχύει και στο αντίστοιχο τμήμα του ΠΑΓΝΗ.

Οι ανάγκες για χειρουργεία αυξάνονται κατακόρυφα και δεν έχουμε αναισθησιολόγους.

Απαιτούνται ριζοσπαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προβλέπουν για παράδειγμα άμεσο διορισμό μετά την ειδικότητα για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Όλες οι άλλες λύσεις είναι προσωρινές και το πρόβλημα με τις ελλείψεις γιατρών αυτής της ειδικότητας θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας”.

 

Διοικητής: “Στόχος μας να βρεθεί λύση”

Αύριο (σήμερα) το πρωί έχουμε συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς και ο στόχος μας είναι να βρεθεί μια λύση” είπε στην “Π” ο διοικητής του Βενιζελείου κ. Κώστας Τερζάκης.