Πώς να επιβιώσετε στους εργασιακούς χώρους όπου υπάρχουν ένταση, άγχος και καυγάδες
Η ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας αφορά στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας.

Εκεί που οι ενήλικες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους για βιοποριστικούς λόγους, χωρίς να νιώθουν -οι περισσότεροι- ότι κάνουν κάτι δημιουργικό που τους προσφέρει ευχαρίστηση, αντίθετα τους προκαλεί έντονο άγχος και τους δημιουργεί προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς

Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, οι μισοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη αναφέρουν ότι στην δουλειά τους αντιμετωπίζουν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία και ευεξία, όπως είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι αντικρουόμενες απαιτήσεις, η έλλειψη σαφήνειας στα καθήκοντα που τους ανατίθενται, η έλλειψη συμμετοχής στις αποφάσεις που τους αφορούν, η εργασιακή ανασφάλεια, η έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους ή προϊσταμένους και η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Ειδικότερα, επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, μπορεί να επιφέρει η άσκηση βίας στον χώρο εργασίας. Το φαινόμενο αυτό συναντάται αρκετά συχνά σε μονάδες υγείας και ιδιαίτερα σε μονάδες ψυχικής υγείας και επιβαρύνει σημαντικά την σωματική και ψυχοκοινωνική ευεξία των εργαζομένων.

Εκτιμάται πως το 27% των εργαζομένων υποφέρουν από στρες, άγχος και κατάθλιψη που οφείλονται στο εργασιακό περιβάλλον ή επιδεινώνονται από αυτό, καθιστώντας τα προβλήματα ψυχικής υγείας ως το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία.

Χρόνιο εργασιακό στρες

Πιθανότατα να οδηγήσει επίσης στο φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (το λεγόμενο burn out).

Πρόκειται για σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αίσθημα εξάντλησης, ψυχική αποστασιοποίηση από την εργασία, αρνητισμό ή κυνική στάση απέναντι στην εργασία και μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Η επαγγελματική εξουθένωση έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του εργαζόμενου. Στις μέρες μας, πάρα πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι αισθάνονται επαγγελματικά εξουθενωμένοι και κάνουν προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον φαύλο κύκλο

«Ο κάθε ένας έχει τα προσωπικά του ζόρια, τα οποία μεταφέρονται και στον χώρο της δουλειάς. Υπάρχει ένταση, πολύ άγχος, καυγάδες, επιθετική συμπεριφορά από προϊσταμένους, αλλά και μεταξύ συναδέλφων.

Η ψυχίατρος Ευγενία Χουρδάκη μιλάει στην «Π»

Ένας φαύλος κύκλος που δυσκολεύει την ζωή όλων μας» είπε στην «Π» η ψυχίατρος διευθύντρια ΕΣΥ Ευγενία Χουρδάκη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οι ίδιοι να προσπαθούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να βάζουμε όρια σε εκείνους που κάνουν την εργασιακή ζωή μας δύσκολη».

«Πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, τόνισε, πέρα από τις υποχρεώσεις μας. Μπορεί να είναι γυμναστική, κινηματογράφος, το διάβασμα ενός βιβλίου, η γιόγκα. Δεν έχει σημασία τι, αρκεί να μας δίνει χαρά».

«Όσο για τον χώρο εργασίας, σημειώνει έρχονται πολλοί άνθρωποι και μας λένε ότι δεν αντέχουν την πίεση, την κούραση, το άγχος, τις συγκρούσεις, ότι έχει διαταραχθεί ο ύπνος τους και φταίει το περιβάλλον στην δουλειά τους.

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι μια ειλικρινή κουβέντα με τους ανθρώπους που βρίσκεσαι στον ίδιο εργασιακό χώρο, να βγείτε όλοι μαζί για ποτό ή φαγητό, να πάτε μια εκδρομή. Αυτά βοηθούν για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, κάνοντας όλοι μαζί κάτι ευχάριστο, μακριά από το τοξικό εργασιακό περιβάλλον».