Πολυανθεκτικό μικρόβιο «πολιορκεί» τα νοσοκομεία και απειλεί τους ασθενείς

Εξάπλωση του πολυανθεκτικού ενδονοσοκομειακού μικροβίου Κλεμπσιέλλα στα ελληνικά νοσοκομεία-το πρόβλημα υπάρχει και στην Κρήτη- με στελέχη που παρουσιάζουν ενδημικά χαρακτηριστικά, διαπιστώνει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε 15 νοσοκομεία τα οποία εξετάστηκαν για την παρουσία ενδονοσοκομειακών μικροβίων, εντοπίστηκε, σε διάφορες παραλλαγές, το πολυανθεκτικό μικρόβιο.

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου προειδοποιούν ότι παρουσιάζει, υψηλό προφίλ μικροβιακής αντοχής, κάτι που αποτελεί δείκτη μεγάλης εξάπλωσης «μιας νέας αναδυόμενης απειλής  που έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομειακό σύστημα στην Ελλάδα».

Η κατάσταση αυτή προκαλεί περαιτέρω ανησυχία», καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ευρωπαικού Κέντρου ενδέχεται να προκληθεί «ταχεία εξάπλωση και σε άλλα ανθεκτικά -στα αντιβιοτικά φάρμακα- παθογόνα, που μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο».

Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεραίνουν πως ο υψηλός αριθμός περιστατικών ενδονοσοκομειακής μετάδοσης στα νοσοκομεία της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, καθώς αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας των Ελλήνων ασθενών.

Ο καθηγητής Διαμαντής Κοφτερίδης

Και στην Κρήτη το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς από πάσης φύσεως λοιμώξεις, προσβάλλονται 100 στους 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς και αρκετοί από αυτούς καταλήγουν, όχι από το πρόβλημα της υγείας που τους οδήγησε στο νοσοκομείο, αλλά από το μικρόβιο που κόλλησαν στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Όπως λένε  ωστόσο οι  ειδικοί, γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

Πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στα νοσοκομεία της Κρήτης καθηγητή Διαμαντή Κοφτερίδη, ο οποίος ανέφερε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, οι προβλέψεις είναι δραματικές.

Μέχρι το 2050, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο απο  πολυανθεκτικά μικρόβια και αυτή θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου, αφήνοντας πίσω τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα: Είναι η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, αφού ως γνωστόν η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη στην κατάχρησή τους και η εφαρμογή όλων των αυστηρών πρωτόκολλων σε σχέση με την τήρηση των κανόνων υγιεινής μέσα στους νοσοκομειακούς χώρους καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας όπου χορηγούνται πολλά και ισχυρά  αντιβιοτικά, τα χειρουργεία, αλλά και οι κοινοί θάλαμοι ασθενών βρίθουν ανθεκτικών μικροβίων.

Όμως ενώ  καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές, δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, ώστε να μην μεταδώσει στους ασθενείς επικίνδυνα μικρόβια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, μόλις το 45% των γιατρών διαπιστώθηκε πως ακολουθούν όπως θα έπρεπε το πρωτόκολλο, ενώ στους νοσηλευτές το ποσοστό φθάνει στο 52,7%.

Για την συγκεκριμένη αξιολόγηση ειδικοί επιστήμονες παρατήρησαν περίπου 17.000 περιπτώσεις χειρισμού νοσηλευομένων, από το υγειονομικό προσωπικό, σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και νοσοκομεία της Κρήτης.

Αποτελεί δε τεκμηριωμένη διαπίστωση πως η χρήση ιατρικών συσκευών, αναπνευστήρων, φλεβοκαθετήρων και ουροκαθετήρων λειτουργεί ως βασική πύλη, από την οποία εισχωρούν τα ανθεκτικά μικρόβια, στον ταλαιπωρημένο οργανισμό των ασθενών.

Οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές δεν ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, για να μην μεταδίδουν επικίνδυνα μκρόβια στους ασθενείς
Ο μύθος για το κοτόπουλο Μαρένγκο

Ένας στους δύο υγειονομικούς δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες «Καθαρά χέρια»

Στην αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως μόνο το 50% των γιατρών και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία συμμορφώνεται στους κανόνες υγιεινής των χεριών.

«Βλέπουμε μια αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επί περίοδο Covid παγκοσμίως. Γιατί είχαμε περισσότερα άτομα στις ΜΕΘ, που χρειάζονταν συσκευές όπως καθετήρες, αναπνευστήρες, διασωλήνωση. Όλες αυτές οι συσκευές είναι πηγή για νοσοκομειακή λοίμωξη», είπε ο κ. Ζαούτης, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος περιορίζεται με χρήση απολυμαντικού, αλλά και σωστή εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Μόνο το 50% των γιατρών συμμορφώνεται στο θέμα «καθαρά χέρια»

Από την καταγραφή σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι η συμμόρφωση στο θέμα «καθαρά χέρια» δεν ξεπερνά το 50%, επιβεβαιώνει ο κ. Ζαούτης. «Σίγουρα υπάρχει πίεση δουλειάς, αλλά το να ρίξουμε αλκοολούχο διάλυμα στο χέρι μας για δέκα δευτερόλεπτα πριν μπούμε στο θάλαμο να δούμε τον ασθενή, το θεωρώ εύκολο. Είναι από τα κύρια μέτρα που θα προστατέψουν τους ασθενείς μας και τους εαυτούς μας», επισήμανε ο κ. Ζαούτης.