Β αρύ αποτύπωμα στην ψυχική μας υγεία, φαίνεται ότι αφήνει η πανδημία του κοροναϊού

Βαρύ αποτύπωμα στην ψυχική μας υγεία, φαίνεται ότι αφήνει η πανδημία του κοροναϊού, η καραντίνα, η απομόνωση και οι συνεχείς απαγορεύσεις που έχουν πλέον γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής.

Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν αυξηθεί, και όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς ενώ αυξάνεται και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών.

Η κ. Ευγενία Χουρδάκη
Η κ. Ευγενία Χουρδάκη

Η διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζελείου κ. Ευγενία Χουρδάκη μίλησε στην “Π” για το θέμα αυτό που απασχολεί όλο και περισσότερους ενήλικες και έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό το ταμπού του στίγματος, αφού στις μέρες μας οι άνθρωποι μιλάνε ανοικτά γι αυτά που βιώνουν και ζητούν βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, οι αγχώδεις διαταραχές, λόγω της ανασφαλειας και της αβεβαιότητας για το αύριο που αισθάνεται ο κόσμος, προκαλούν πολλά και διάφορα προβλήματα.

Σε άλλους εκφράζονται με το αίσθημα του πνιγμού, σε άλλους με ταχυπαλμία, πονοκεφάλους, ζάλη, τριχόπτωση, δερματικά προβλήματα, ναυτία, εμετό.

Άυπνοι στο κρεβάτι

Η αϋπνία, είναι ένα ζήτημα που επίσης ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους, ενώ η σεξουαλική διάθεση είναι σαφώς μειωμένη, λόγω του στρες και της κακής διάθεσης.

Από αγχώδεις διαταραχές λόγω Covid-19, υποφέρουν και πολλοί φοιτητές

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας

Η κ. Χουρδάκη, τονίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να μείνουμε άπραγοι! Η ίδια λέει: “Η καραντίνα μας κάνει να απομονωνόμαστε και για το λόγο αυτό πρέπει να φροντίσουμε να παραμείνουμε κοινωνικοποιημένοι, με τη βοήθεια του τηλεφώνου και την κοινωνική δικτύωση.

Ακόμη, να βρούμε ένα μικρό χόμπι για να απασχολούμαστε κάνοντας κάτι και να προσπαθούμε να ασκούμαστε, σε καθημερινή βάση”.

“Όταν κάποιος δυσκολεύεται πραγματικά, ζητά ιατρική βοήθεια και όλο και περισσότεροι αυτό κάνουν” σημείωσε προσθέτοντας ότι το στίγμα πλέον έχει ξεπεραστεί.

Ανέφερε ακόμη ότι σε όσους τη χρειάζονται, χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Προβλήματα με τις αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και κυρίως νέας ηλικίας 20-30. “Πρόκειται κυρίως για φοιτητές και μεταπτυχιακους φοιτητές, που έχουν ιδιαίτερη αγωνία για το αύριο” είπε  η κ. Χουρδάκη.

Περιορίστε δραστικά τις συζητήσεις για τον κοροναϊό

Η ψηχίατρος, πάντως σημείωσε ότι πάρα πολύς κόσμος ασχολείται νύχτα και μέρα με όλες τις εξελίξεις, που αφορούν στην Covid-19 και αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ψυχική του υγεία.

“Πρέπει να βάλουν ένα όριο, στον εαυτό τους και τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούν  και να αποφασίσουν ότι η Covid-19 δεν θα είναι το κύριο, ή ακόμη χειρότερα, το μοναδικό θέμα συζήτησης”, λέει η ψυχίατρος που επισημαίνει ότι όλοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετπωίζουμε, μπορούμε να ψάχνουμε και να βρίσκουμε κάτι… ρόδινο στην καθημερινή μας ζωή.