Η διευθύντρια ΕΣΥ Εύη  Μιχαηλίδου

Στο “πικ” βρίσκονται αυτή την περίοδο, όπως κάθε καλοκαίρι, τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν σε παιδιά από το εξωτερικό που κάνουν με τους γονείς τους διακοπές στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την διευθύντρια ΕΣΥ Εύη  Μιχαηλίδου, τα περιστατικά αυξάνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς τα παιδιά πολλών τουριστών δείχνουν ευαισθησία στην αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών. Επιπλέον, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο εύκολα, δεν πλένουν τα χέρια τους κ.ά.

“Συνήθως τα νοσηλεύουμε 2-3 ημέρες πριν συνεχίσουν τις διακοπές τους” ανέφερε η κα Μιχαηλίδου.

“Δεν έχουμε κρούσματα ιλαράς”

Όσον αφορά στο “καμπανάκι” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επανεμφάνιση της ιλαράς, η κα Μιχαηλίδου είπε στην “Π” ότι το τελευταίο κρούσμα που είδε ήταν πέρυσι και αφορούσε ανεμβολίαστο παιδί.

Σε ύφεση είναι η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του 2019 έως σήμερα, καθώς κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς -συνολικά 28 σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες.

Αυτά αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τονίζει -με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία κάνει λόγο για σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη- ότι μέσα στο τρέχον έτος δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι όντως τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3.259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενηλίκους (25-44 ετών) από τον γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Όμως αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί για το 2019 όπου καταγράφεται σημαντική βελτίωση. Παρά τη βελτίωση αυτή ο ΕΟΔΥ τονίζει πως κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχό της.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών Αρχών και των επαγγελματιών υγείας, για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αναφέρει.