Πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα», στο καφενείο, σε μπαρ, σε τραπέζια, σε γλέντια και σε γάμους.
Το αλκοόλ τούς εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση που ίσως δεν έχουν, την κοινωνικότητα που πιθανόν δεν διαθέτουν και το κυριότερο: «διώχνει» τις δυσάρεστες σκέψεις για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.
Οι περισσότεροι ξεκίνησαν να πίνουν στο πλαίσιο των κοινωνικών συναναστροφών τους και έχουν φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποχωριστούν το ποτό.
Καταστροφή για την υγεία
«Δεν αναφερόμαστε μόνο στο κρασί και στη ρακί, αλλά στο ουίσκι, τη βότκα και όλα τα «σκληρά» ποτά που δημιουργούν στον οργανισμό σοβαρότατα προβλήματα υγείας», τονίζουν οι ειδικοί.
«Δεν αναφερόμαστε μόνο στο κρασί και στη ρακί, αλλά στο ουίσκι, τη βότκα και όλα τα «σκληρά» ποτά που δημιουργούν στον οργανισμό σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κύρωση του ήπατος, καρκίνο του ήπατος και πολλά άλλα» έχει επισημάνει ο διευθυντής ΕΣΥ γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος του ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Σαμωνάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων όσοι απέκτησαν εξάρτηση από το αλκοόλ, αυτό συνέβη σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν.
Πνίγουν τα προβλήματα τους στο αλκοόλ
Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Μανόλης Δολαψάκης o οποίος έχει δημιουργήσει τον Σύλλογο Υποστήριξης Ατόμων με προβλήματα που σχετίζονται με το Αλκοόλ «Άσπρο-Μαύρο» τονίζει: «Το πρόβλημα και στις νεότερες ηλικίες είναι μεγάλο και ίσως πολλοί γονείς δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητά του. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ είναι ναρκωτικό και η συχνή χρήση του από τα παιδιά τους πρέπει να τους ανησυχήσει και μάλιστα πολύ.»
Όπως εξήγησε, ο εγκέφαλος εξελίσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών και η τακτική χρήση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες στα παιδιά.
Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής τόνισε ότι οι νέοι στην Κρήτη αρχίζουν το αλκοόλ από την ηλικία των 14-15 ετών, μαζί με τις παρέες τους, και οι γονείς τους αφενός δεν το σπουδαιολογούν, τουλάχιστον πολλοί απ’ αυτούς, και επιπλέον δεν είναι κοντά στα παιδιά τους για να κατανοήσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να τα «πνίξουν» στο αλκοόλ.
Ο ίδιος ανέφερε: «Πολλά παιδιά πίνουν πολύ γιατί το αλκοόλ τούς βοηθάει να γίνονται πιο δυναμικοί, πιο μαχητικοί, πιο κοινωνικοί. Τους δίνει το κουράγιο που τους λείπει για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους».
Στο ερώτημα τι δείχνει η εμπειρία για τους εφήβους που γίνονται τακτικοί πότες, ο γιατρός είπε ότι «το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν με ένταση το ποτό και ως ενήλικες».
Οι μαθητές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στην «Π» ο ψυχίατρος Βαγγέλης Γρινάκης, μελέτη που έγινε το 2019 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας δείχνει ότι:
Μεταξύ των Περιφερειών, στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων που θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά.
Σε υψηλότερο ποσοστό οι μαθητές στην Κρήτη και σε χαμηλότερο στη Θεσσαλία αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιο κοντινό τους πρόσωπο το οποίο, κατά τη γνώμη τους, πίνει υπερβολικά.
Η συντριπτική πλειονότητα (93,4%) των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (92,5%) ενώ επτά στους 10 (70,2%) έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις 30 τελευταίες ημέρες από τη διεξαγωγή της έρευνας (πολύ πρόσφατα).
Σημαντική μερίδα των μαθητών (σχεδόν 2 στους 5- 38,3%) αναφέρουν ότι πολύ πρόσφατα ήπιαν 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον μία φορά ενώ ένας στους 9 (11,7%) τουλάχιστον τρεις φορές.
Ομάδες αυτοβοήθειας
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δικτύου Αλκοολογίας Ηρακλείου κ. Γιάννη Μουζά είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν στο νησί περισσότερα κλαμπ οικογενειών, δηλαδή ομάδες αυτοβοήθειας για την απεξάρτηση από το ποτό.
Άνοιξη Πρόληψης
Φέτος για μια ακόμη χρονιά οργανώνονται ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις έως την 1η Ιουνίου, με την ονομασία «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ» και προσελκύουν όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, εθελοντές, συλλόγους και φορείς.
Έχουν σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τις επιπτώσεις από την προβληματική κατανάλωση του αλκοόλ.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Μοίρες και Ασήμι και απευθύνονται σε όλους τους πολίτες.
Διοργανωτές είναι το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Προβλήματα από το Αλκοόλ «Η Επιστροφή», οι Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ-ΚΟΠΑ Κρήτης.
Ακόμη, το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής, σε συνδιοργάνωση με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και των Δήμων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Γόρτυνας και Φαιστού.