Στην περίπτωση του γιατρού που καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου παιδιού της πρώην συζύγου του, η νέα διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης Λ.Μπορμπουδάκη κινήθηκε γρήγορα και ο συγκεκριμένος γιατρός, που είναι ειδικευόμενος, απομακρύνθηκε άμεσα από το νοσοκομείο.
Γιατί δεν κίνησε τις διαδικασίες η προηγούμενη διοίκηση ;
Το ερώτημα είναι γιατί δεν συμβαίνει πάντα αυτό, γιατί στην προκειμένη περίπτωση οι διαδικασίες δεν κινήθηκαν πολύ νωρίτερα από την προηγούμενη διοίκηση, όταν καταδικάστηκε ομόφωνα τον περασμένο Ιούνιο ο ίδιος άνθρωπος ;
Ο γιατρός τον Ιούνιο του 2019, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου για τις κατηγορίες του βιασμού ανηλίκου, της αποπλάνησης, της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια.
Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης δεκαέξι ετών, δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και δόθηκε υπό όρους ανασταλτικό στην έφεση. Όλο αυτό το διάστημα, συνέχιζε να εργάζεται ανενόχλητος στο νοσοκομείο χωρίς να έχει κινηθεί καμία πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.
Πριν λίγες μέρες, στις 29 Ιανουαρίου, ειδικευόμενος ο οποίος υπηρετεί σε νοσοκομείο του Ηρακλείου καταδικάστηκε για δεύτερη φορά κατηγορούμενος για την σεξουαλική κακοποίηση (γενετήσιας πράξης) του ανήλικου παιδιού της πρώην γυναίκας του.
Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης η οποία ενημερώθηκε για την υπόθεση, ζήτησε από τον διοικητή του νοσοκομείου να κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο γιατρός, τέθηκε μέσα σε λίγες ώρες σε αργία.
Τι θα ακολουθήσει και τι προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις;
Τι πειθαρχικές κυρώσεις θα έχει
Όπως είπε στην «Π» η νομική σύμβουλος του Βενιζέλειου νοσοκομείου κ.Λίτσα Χασουράκη, ο ειδικευόμενος θα βρίσκεται σε αναστολή καθηκόντων για 30 ημέρες σύμφωνα με τη νομοθεσία, και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στο αρμόδιο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο θα τον καλέσει για ακρόαση.
Το Συμβούλιο θα αποφασίσει αν η αργία στην οποία έχει τεθεί θα συνεχιστεί και για πόσο.
Μπορεί να απομακρυνθεί από το νοσοκομείο για λίγους μήνες έως 1-2 χρόνια. Συγχρόνως, αρχίζει μια άλλη πειθαρχική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να του επιβληθεί και άλλη πειθαρχική ποινή, που σχετίζεται με την αναστολή καθηκόντων.
Ολο το χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου θα βρίσκεται σε αργία θα του καταβάλλεται μέρος του μισθού του, όπως προβλέπει πάντα ο νόμος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία του επιτρέπει (το ίδιο ισχύει για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις) να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας ακύρωση της ποινής του.
Υπενθυμίζεται ότι ο γιατρός αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ωστόσο δεν έχει πείσει τους δικαστές και έχει ακούσει έως τώρα δύο φορές την απόφαση “ένοχος”.