ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Τρεις γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν παρέκαμψαν ή όχι τη λίστα του χειρουργείου.

Η έρευνα αφορά τρία διαφορετικά περιστατικά. Σύμφωνα με τις αναφορές που έγιναν και βρίσκονται υπό διερεύνηση, οι δύο ασθενείς χειρουργήθηκαν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο και ο ένας αργότερα, δηλαδή με καθυστέρηση. “Οι γιατροί έχουν κληθεί να αιτιολογήσουν γιατί συνέβη αυτό και στην ουσία κάνουμε έναν εσωτερικό έλεγχο και περιμένουμε τις απαντήσεις τους” είπε στην “Π” ο διοικητής ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι εξετάζεται εάν οι τρεις χειρουργοί τήρησαν τη διαδικασία και την ιατρική δεοντολογία.

ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ.Τασσόπουλος
Σε ερώτηση για το εάν στη διάρκεια της θητείας του έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για γιατρούς που ζήτησαν χρήματα από τους ασθενείς για να τους δώσουν προτεραιότητα, είπε: “Εάν είχα οποιαδήποτε καταγγελία θα πήγαινα κατευθείαν στον εισαγγελέα”.

Ο διοικητής πρόσθεσε ότι υποχρέωση της διοίκησης είναι να δημιουργήσει ασφαλιστικές δεικλίδες, ώστε οι ασθενείς να μην σκέπτονται να πλησιάσουν τον γιατρό και να του δώσουν χρήματα ως “γρηγορόσημο” για να παρακάμψουν την όποια λίστα αναμονής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ και ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιάννης Φανουργιάκης έχει επισημάνει ότι η λίστα των χειρουργείων υλοποιείται ικανοποιητικά και σύντομα θα δούμε τα καλά αποτελέσματα από την εφαρμογή της, ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιώργος Κωστάκης έχει επισημάνει στην “Π” ότι δεν βλέπει κάποια αποσυμφόρηση ούτε μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών και το μεγάλο πρόβλημα είναι ο περιορισμένος χειρουργικός χρόνος.

Καταδίκη γιατρού που παρέκαμψε τη λίστα

Σε φυλάκιση 10 μηνών καταδικάστηκε γιατρός, επειδή ζήτησε «φακελάκι» 600 ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθεί, προς όφελος ασθενούς, η λίστα αναμονής στην Ουρολογική Κλινική του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας του χειρουργείου κι αφού ο ασθενής έλαβε εξιτήριο, η κόρη του απευθύνθηκε στους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ, με συνέπεια να στηθεί επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη του γιατρού, την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και όπως διαπιστώθηκε τότε, ο κατηγορούμενος είχε ολοκληρώσει λίγους μήνες νωρίτερα στο ίδιο νοσοκομείο την ειδικότητά του. Παρότι όμως δεν είχε εξαρτημένη σχέση εργασίας με το «Άγιος Δημήτριος» εμφανιζόταν ως ουρολόγος του νοσοκομείου, φορούσε ιατρική ποδιά και μπαινόβγαινε στα χειρουργεία.

Αρχικά καταδικάστηκε -με την αυτόφωρη διαδικασία- σε 12 μήνες φυλάκιση, ενώ, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το Εφετείο μείωσε την ποινή του κατά δύο μήνες και την ανέστειλε, αφού προηγουμένως τον έκρινε ένοχο για απόπειρα απάτης (σ.σ. τον απάλλαξε για αντιποίηση αρχής λόγω παραγραφής με το νόμο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων).

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος δεν παρέστη στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου που υπέβαλε γραπτή δήλωση με την οποία ομολόγησε την πράξη του.

Για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση κατηγορήθηκαν και δύο συνάδελφοί του, που ενώ πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε δύο και τρία χρόνια, αντίστοιχα, απαλλάχθηκαν στο Εφετείο. Ο πρώτος ήταν αυτός που πραγματοποίησε το χειρουργείο (ως διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής) κι ο δεύτερος (λέκτορας πανεπιστημίου) είχε συστήσει στην οικογένεια του ασθενούς τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης. Απολογούμενοι είπαν ότι ο βασικός κατηγορούμενος τους ενέπλεξε, αρνούμενοι οποιαδήποτε σχέση με το «φακελάκι».