γιατρός

Η λανθασμένη διάγνωση αποτελεί… συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας. Οι καταγγελίες για ιατρικά σφάλματα σημειώνουν αύξηση στην Ελλάδα, με τη λανθασμένη διάγνωση να αποτελεί ένα από τα πιο κοινά, επικίνδυνα και με το μεγαλύτερο κόστος ιατρικά λάθη.

Το παραπάνω σημειώνει η ιατροδικαστής στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας και γραμματέας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Άννα Ράζου.

Σύμφωνα με την ίδια, τα ιατρικά σφάλματα αποτελούν σημαντική αιτία πρόκλησης σωματικής βλάβης, αναπηρίας και θανάτου και όπως καταγράφουν έρευνες, επτά στους δέκα Έλληνες φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα ιατρικού λάθους.

«Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για ιατρικά λάθη έχουν αυξηθεί σημαντικά και ολοένα και περισσότεροι γιατροί βρίσκονται κατηγορούμενοι σε ποινικά δικαστήρια ή ασθενείς τους διεκδικούν από αυτούς μεγάλα ποσά για αποζημιώσεις», υπογραμμίζει η κ. Ράζου.

Οι περισσότερες υποθέσεις ιατρικών λαθών αφορούν τις επεμβατικές ειδικότητες, όπως τη Γενική Χειρουργική και τη Μαιευτική – Γυναικολογία και ακολουθούν οι ειδικότητες της Ορθοπεδικής και της Αναισθησιολογίας, σημείωσε η ίδια.

Ο επιστήμονας «κλειδί» στις υποθέσεις ιατρικής ευθύνης είναι ο ιατροδικαστής, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, επισημαίνοντας ότι η ιατροδικαστική ειδικότητα παρέχει στους γιατρούς που την ακολουθούν την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Αμυντική ιατρική

Αρκετοί γιατροί, σήμερα, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον κίνδυνο ιατρικού λάθους ασκούν τη λεγόμενη «αμυντική ιατρική», υπογραμμίζει ο κ. Λέων, τονίζοντας ότι διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι «εννιά στους 10 γιατρούς προχωράνε σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και δίνουν περισσότερη προσοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές μεθόδους προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και τη Δικαιοσύνη».

Για παράδειγμα, αναφέρει ότι ο φόβος για αμέλεια συνέβαλε σε ένα βαθμό στην αύξηση των ποσοστών της καισαρικής τομής, αλλά και στην πτωτική τάση των φυσιολογικών τοκετών, έπειτα από καισαρική.

Η αμυντική ιατρική, όμως, έχει υψηλό κόστος και συμβάλλει στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης, υπογραμμίζει ο κ. Λέων, τονίζοντας πως στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το κόστος της αμυντικής ιατρικής ανέρχεται στα 46 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.