Μία νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανιχνεύει τον ιό της γρίπης μέσα σε μόλις 5 λεπτά έρχεται στο Εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
“Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή και οι ειδικοί από τη Γερμανία με το μοριακό τεστ θα βρίσκονται στο νοσοκομείο μας σε μια εβδομάδα” είπε στην “Π” ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος εξήγησε στην “Π” γιατί αυτό το τεστ των 5 λεπτών είναι τόσο χρήσιμο και σημαντικό.
Ο ίδιος ανέφερε:
“Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, εκτός από διαγνωστικό κέντρο της ολόκληρης της Κρήτης, παρέχοντας υπηρεσίες στη διάγνωση κοινών αλλά και σπανιότερων ιών του ανθρώπου, αποτελεί πλέον και κέντρο πιλοτικών εφαρμογών νεότερων διαγνωστικών τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να εφαρμόσει και να αξιολογήσει, παράλληλα με άλλα κέντρα της Ευρώπης, μια νέα μεθοδολογία για την εργαστηριακή ανίχνευση των ιών της γρίπης.
Πρόκειται για ένα τελευταίας τεχνολογίας μοριακό τεστ, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τους ιούς της γρίπης τύπου Α και τύπου Β από ρινικό/φαρυγγικό επίχρισμα, μέσα σε μόλις 5 λεπτά με υψηλότατη ευαισθησία και ειδικότητα”.
Σωτήρια για μεγάλη ομάδα ασθενών
Ο κ. Σουρβίνος εξήγησε ότι “η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, προσφέροντας άμεσες και αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες για ιογενείς λοιμώξεις που οφείλονται στους ιούς της γρίπης σε επείγοντα περιστατικά και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (π.χ. νεογνά, παιδιά, μεταμοσχευμένους ασθενείς, ασθενείς με καρδιολογικό/αναπνευστικό ιστορικό, κλπ), συμβάλλοντας στο σωστό ιατρικό χειρισμό των ασθενών (π.χ. απομόνωση ασθενών για αποφυγή διασποράς σε νοσοκομείο) και εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους από άσκοπη νοσηλεία ή ατεκμηρίωτη προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών.
Είναι γνωστό ότι το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας αποτελεί πλέον ένα κεντρικό εργαστήριο για την Κρήτη, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους ασθενείς.
Παράλληλα και λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το Εργαστήριο καθίσταται ως ένα κέντρο αναφοράς που συμβάλλει στις κεντρικές δομές της χώρας σε επίπεδο επιτήρησης ιογενών λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και συμμετοχής προγραμμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)”.