Ηράκλειο: Η αγωνία  των ασθενών μέχρι να βγει η βιοψία κι ο αγώνας των γιατρών που δουλεύουν και στα σπίτια τους
Έχει εκτοξευθεί η ζήτηση για βιοψίες στο Ηράκλειο και το 25%-30% αφορούν κακοήθειες

Mόνο όσοι έχουν κάνει βιοψία, ξέρουν τι αγωνία πέρασαν μέχρι να βγει το αποτέλεσμα και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι εργάζονται στα παθολογοανατομικά τμήματα των νοσοκομείων του Ηρακλείου. Κάνουν αγώνες ταχύτητας για να φέρουν εις πέρας χιλιάδες βιοψίες, που έχουν εκτοξευθεί την τελευταία τριετία στο νησί.

«Να  ξέρουν οι ασθενείς ότι  ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζουμε,  είμαστε δίπλα τους κι ότι τους βλέπουμε ανθρώπινα κι όχι απλά σαν αριθμούς», είπαν στην «Π» η συντονίστρια διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Βενιζελείου  κ. Λίντα Γιαννικάκη και η διευθύντρια του εργαστήριου Παθολογοανατομίας του ΠΑΓΝΗ, καθηγήτρια Μαρία Τζαρδή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι με το υπάρχον προσωπικό, τα αποτελέσματα  για τέτοιο όγκο βιοψιών, δεν μπορούν να ετοιμάζονται νωρίτερα από όσο ολοκληρώνονται τώρα.

Πάνω από 35.000 βιοψίες ετησίως σε ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο

Οι βιοψίες έχουν εκτοξευθεί την τελευταία τριετία και από τις περίπου 13.000 που γίνονταν τον χρόνο σε κάθε νοσοκομείο, σήμερα στο Πανεπιστημιακό ξεπερνούν τις 20.000 και στο Βενιζέλειο τις 14.000-15.000! Η κ. Τζαρδή σημείωσε:

«Κάνουμε πάνω από 20.000 βιοψίες ετησίως και το 25%-30% από αυτές, αφορούν κακοήθειες. Στο Τμήμα μου, δουλεύουμε 5 γιατροί του ΕΣΥ και 2 μέλη ΔΕΠ, ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3 ακόμη άτομα. Για να βγει η δουλειά, όλοι εργαζόμαστε και στα σπίτια μας, πέραν του ωραρίου.

Η αναμονή για το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με την ίδια, οι επείγουσες βιοψίες βγαίνουν σε 15 ημέρες και οι άλλες σε περίπου 2 μήνες. Η κ. Γιαννικάκη ανέφερε ότι από τις περίπου 15.000 που γίνονται κάθε χρόνο στο Βενιζέλειο, περίπου το 25% αφορούν σε κακοήθειες και οι επείγουσες βιοψίες ολοκληρώνονται σε διάστημα 5-15 ημερών.

«Χρειαζόμαστε προσωπικό», είπε και η διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Βενιζελείου, επισημαίνοντας ότι εργάζονται, εκτός από την ίδια, 3 γιατροί του ΕΣΥ και μια επικουρική, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 2 ακόμη γιατροί «για να κάνουμε αξιοπρεπώς την δουλειά μας».

Όλοι δουλεύουν και στο σπίτι

Και εκείνη υπογράμμισε ότι όλοι οι γιατροί έχουν ένα μικροσκόπιο στο σπίτι για να βγάζουν αποτελέσματα και εκτός ωραρίου, γιατί «δεν γίνεται διαφορετικά, ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος». Η κ. Γιαννικάκη τόνισε ότι οι συχνότεροι καρκίνοι σήμερα στην Κρήτη είναι του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα,  του παγκρέατος, τα μελανώματα κ.ά.

Οι καρκίνοι που αυξάνονται

Στον μαστό, στον πνεύμονα, στο πάγκρεας υπάρχουν αυξητικές τάσεις και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες, όπως είπε, προσθέτοντας ότι στην εποχή μας ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος και κάνει περισσότερες εξετάσεις.

Χρειαζόμαστε γιατρούς

Η γιατρός είπε ότι χωρίς επαρκή στελέχωση τα τμήματα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι για τους φοιτητές της ιατρικής αυτή δεν είναι μια ελκυστική ειδικότητα,  οι παθολογοανατόμοι είναι σε  μεγάλη έλλειψη.

«Δεν υπάρχουν  αρκετοί παθολογοανατόμοι ούτε στον δημόσιο,  ούτε στον ιδιωτικό τομέα και στα νοσοκομεία δεν προκηρύσσονται παρά ελάχιστες θέσεις», υπογράμμισε η κ. Γιαννικάκη και υπογράμμισε ότι η πρέπει να δοθούν κίνητρα για να γίνει αυτή η ειδικότητα πιο ελκυστική.