αναισθησιολόγος
Οι νέοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη τους στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας

Χιλιάδες οι χειρουργικές επεμβάσεις, μετρημένοι στα δάκτυλα οι αναισθησιολόγοι.

Σε μείζον θέμα στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης, εξελίσσονται οι ελλείψεις αναισθησιολόγων, καθώς οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν πλέον αυτή την ειδικότητα.

Ετσι, για παράδειγμα στο Βενιζέλειο δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος στο τμήμα της Αναισθησιολογίας, ενώ οι 7 μόνιμοι και οι 2-3 επικουρικοί προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε έναν τεράστιο όγκο επεμβάσεων, που αυξάνονται συνεχώς.

Ο Γιώργος Κωστάκης
Ο Γιώργος Κωστάκης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης, ο οποίος χειρουργεί στο Βενιζέλειο, είπε στην “Π”:

“Δυστυχώς, όταν η υποστελέχωση επηρεάζει τμήματα αιχμής, όπως για παράδειγμα το Αναισθησιολογικό Τμήμα, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά.

Διότι το Αναισθησιολογικό είναι ένα τμήμα από την εύρυθμη λειτουργία του οποίου  εξαρτώνται πλείστα άλλα τμήματα, με προεξέχοντα όλα τα τμήματα του χειρουργικού τομέα.

Ένας χειρουργικό τομέας με άνω των 10.000 επεμβάσεων κατ’ έτος,  ευρισκόμενος ανάμεσα στις πρώτες θέσεις, συμφώνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία  του Υπ. Υγείας, για τα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Βενιζελείου, ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα σε όγκο περιστατικών και παρεμβάσεων ανά την Ελλάδα,  επίσης  καίριο το έργο των αναισθησιολόγων για την ασφαλή πραγματοποίηση  και ολοκλήρωση σημαντικών παρεμβάσεων.

Στο Ιατρείο Πόνου,  σημαντικότατη προσφορά  τόσο σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς όσο και σε οξέα περιστατικά.

Στην υποστήριξη ασθενών σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου όταν παραστεί ανάγκη.

Και όλα αυτά πραγματοποιούνται  από 7 μόνιμους  αναισθησιολόγους συνεπικουρούμενους, αναλόγως  τη χρονική περίοδο, από 2 έως 3 επικουρικούς αναισθησιολόγους,  όταν σε αντίστοιχης δυναμικότητας νοσοκομεία οι υπηρετούντες είναι υπερδιπλάσιοι”.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο ΠΑΓΝΗ, όπου εργάζονται  17 αναισθησιολόγοι και 8 ειδικευόμενοι, ωστόσο κι εκεί οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες από τον αριθμό τους.

Ο Γρηγόρης Πασπάτης
Ο Γρηγόρης Πασπάτης

Ο Γρηγόρης Πασπάτης, συντονιστής διευθυντής της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Βενιζελείου, λέει:

“Πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται και δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά όλη την Ελλάδα. Οι νέοι γιατροί δεν προτιμούν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας, μια ειδικότητα υψηλών απαιτήσεων.

Το Βενιζέλειο δεν έχει κανέναν ειδικευόμενο και διαθέτει πολύ μικρό αριθμό αναισθησιολόγων.

Στο Τμήμα μου, για παράδειγμα, το 50% των επεμβατικών πράξεων χρειάζονται αναισθησιολόγο, το ίδιο ισχύει και στο αντίστοιχο τμήμα του ΠΑΓΝΗ.

Οι ανάγκες για χειρουργεία αυξάνονται κατακόρυφα και δεν έχουμε αναισθησιολόγους”.

Σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα, δίνοντας σοβαρά οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν γιατρούς σε αυτή την ειδικότητα.