ΜΕΘ
Κοινός στόχος όλων να λειτουργήσει μια νέα μονάδα-πρότυπο στο ΠΑΓΝΗ

“Λευκός καπνός” βγαίνει μετά τις έντονες αναταράξεις που προκάλεσε η προκήρυξη της ΔΥΠΕ Κρήτης για τις προσλήψεις των γιατρών που θα στελεχώσουν και τη νέα ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Νιάρχος, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι ειδικότητες της Παθολογίας και της Αναισθησιολογίας για να μην αποδυναμωθούν ή κλείσουν άλλα τμήματα νοσοκομείων σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ.

Ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος ετοιμάζεται να ανακαλέσει την παραίτησή του ως συντονιστής διευθυντής των ΜΕΘ της Κρήτης μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι η νέα σύγχρονη ΜΕΘ θα στελεχωθεί και θα εισαχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και της διοικήτριας Λένας Μπορμπουδάκη ότι η καινούρια ΜΕΘ θα υποστηριχθεί για να λειτουργήσει ως πρότυπη Μονάδα σε πανελλήνιο επίπεδο.

Εξάλλου, σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της διοικήτριας και του καθηγητή, ώστε να συζητηθούν τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

Η κα Μπορμπουδάκη είπε στην “Π” ότι η ΔΥΠΕ εξαρχής υποστήριζε σθεναρά τη δημιουργία της νέας ΜΕΘ, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα Νιάρχος που άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό του, γιατί πείσθηκε ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια μονάδα-πρότυπο.

Η στόχευση αυτή όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά θα υποστηρίξουμε τη λειτουργία της με κάθε τρόπο ασφαλώς και με το κατάληλο ανθρώπινο δυναμικό. Η εκτίμηση στο πρόσωπο του καθηγητή είναι δεδομένη και γι’ αυτό άλλωστε τον ορίσαμε συντονιστή διευθυντή και δεν κάναμε αποδεκτή την παραίτησή του.

Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχίσει να είναι. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε όλες τις δομές της Κρήτης.

Οι επίμαχες ειδικότητες Παθολογίας και Αναισθησιολογίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη, λόγω της έλλειψής τους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά της αναισθησιολογίας, που παρουσιάζεται ακόμα και σε πανευρωπαϊκό.

Επομένως, δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα φάση, διότι θα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης αναισθησιολογικών τμημάτων και μείωσης αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμα και κλεισίματος ήδη υπάρχουσας ΜΕΘ σε νοσοκομείο του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων των πολιτών της Κρήτης”.

Ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος είναι γνωστό ότι χθες έγραψε μια οργισμένη ανακοίνωση στη σελίδα του στο facebook επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

“Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους Εντατικολόγους, επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!.

Εάν συμβεί αυτό ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία (η πλειονότητα των Εντατικολόγων) αποκλείονται ως υποψήφιοι για θέση Εντατικής!

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις Επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλεισθούν ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού”.

Ακολούθησαν ανάλογες αντιδράσεις από τους εντατικολόγους του ΠΑΓΝΗ αλλά και τους αναισθησιολόγους των νοσοκομείων της Κρήτη.

 

“Τι μου υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας”

Ο ίδιος είπε χθες στην “Π”: “Είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας και με διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με έναν άλλο τρόπο.

Η παρούσα προκήρυξη δεν θα αλλάξει, αλλά θα βρεθεί μια άλλη λύση ώστε η μονάδα να στελεχωθεί και να ενισχυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αύριο (σήμερα) θα έχουμε συνάντηση με την κα Μπορμπουδάκη για να συζητήσουμε. Με τα νέα αυτά δεδομένα θα επανεξετάσω την απόφασή μου για παραίτηση από τη θέση του συντονιστή διευθυντή. Ο στόχος παραμένει κοινός για μια νέα μονάδα πρότυπο στο ΠΑΓΝΗ.

 

Τι λέει ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης

Δηλώσεις για το θέμα που προέκυψε έκανε χθες στην “Π” και ο  πρύτανης  του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης σημειώνοντας: “Καταλαβαίνω την ευθύνη και την υποχρέωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης να φροντίσει και για την ομαλή λειτουργία όλων των μονάδων του νησιού. Κατανοώ και την επιθυμία του κ. Γεωργόπουλου να δημιουργηθεί μια πολύ καλή μονάδα.

Ας περιμένουμε όμως πρώτα να δούμε ποιος θα ανταποκριθεί στην προκήρυξη, δεν χρειάζεται να είμαστε στα “κάγκελα” ούτε να δημιουργούμε πανικό στην κοινωνία. Με αλληλοκατανόηση απ’ όλες τις πλευρές που το θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχει, τα πράγματα πηγαίνουν μπροστά”.

 

Τι λέει ο Γ. Πασπάτης

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Πασπάτης τ. πρόεδρος ΙΣΗ, συντονιστής -διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Βενιζέλειο νοσοκομείο δήλωσε στην “Π”:

“Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η 7η ΥΠΕ με την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νησί είναι εμφανές και εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και όφειλε η 7 ΥΠΕ να λειτουργήσει και να λειτουργεί προς την κατεύθυνση επίλυσης του.

Κατανοώ φυσικά πλήρως και τη δυσχερή θέση των συναδέλφων που είχαν τα προσόντα και τους στερείται το δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις συγκεκριμένες προκηρύξεις.

Η ιατρική κοινότητα πρέπει να προχωρήσει μπροστά για το καλό όλων μας”.