δωρεάν σχολικά γεύματα

Την ανάγκη καθολικής κάλυψης των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού της Κρήτης σε σίτιση, με την επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», την προσαρμογή και τη συνέχισή του για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των σχολείων, καθώς και τη θεσμοθέτηση προγράμματος «Δεκατιανού», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, κ.κ. Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω, σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας.

Αναφέρουν πως μόνο 59 σχολεία (45 στην ΠΕ Ηρακλείου και 14 στην ΠΕ Ρεθύμνου) εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα».

Τονίζουν ότι στο «7ο Δημοτικό Χανίων, την περσινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων το 80% των μαθητών δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε λίστα σχολικών ειδών αναγκαίων για την εκπαιδευτική διαδικασία, που δεν παρέχονται από το κράτος και όπου δε λειτουργεί κυλικείο, γιατί τα περισσότερα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν οτιδήποτε από το κυλικείο.

Συνάμα δεν έχουν παρθεί μέτρα για τις περιπτώσεις -όπως η τωρινή- που οι σχολικές μονάδες έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας (εκτός των ειδικών σχολείων), ώστε τα γεύματα σε συνεργασία με τους Δήμους να φτάνουν στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη και τα δικαιούνται! Προκύπτει, λοιπόν, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, ζήτημα διαβίωσης για χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους στην Κρήτη, το οποίο πρέπει άμεσα να λυθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.»

Στη συνέχεια, ρωτούν  ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Την άμεση επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα σχολεία και για όλους τους μαθητές της Περιφέρειας Κρήτης, με την απαιτούμενη στο ύψος των αναγκών κρατική χρηματοδότηση.
  • Τη θεσμοθέτηση προγράμματος «Δεκατιανού» σε όλο το μαθητικό πληθυσμό της Περιφέρειας Κρήτης, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
  • Στις σημερινές συνθήκες αναστολής λειτουργίας των σχολείων η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, που διαθέτει τα στοιχεία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε, οι οικογένειες που έχουν άμεσα ανάγκη, να προμηθεύονται το καθημερινό τους γεύμα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και για τους εργαζόμενους των υπηρεσιών και των δομών των ΟΤΑ, αλλά και για τους γονείς.
  • Τη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος διασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους εστίασης, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και προσωπικού καθαριότητας.
  • Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας που να έχει εξολοκλήρου την ευθύνη για την εκπόνηση και την υλοποίηση τόσο σημαντικών προγραμμάτων όπως είναι η σίτιση των μαθητών.