Κύμα συμπαράστασης φορέων στην Καρδιολογική Κλινική
Φορείς από όλη την Κρήτη εξέδωσαν ανακοινώσεις διατυπώνοντας την έντονη αντίθεσή τους στην φημολογούμενη αποδυνάμωση της Καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδιασμού της διοίκησης του νοσοκομείου να μετακινήσει την Μονάδα Εμφραγμάτων και να στεγάσει εκεί νέα Μονάδα Εντατικής που θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα “Σ. Νιάρχος”.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διοικητή Γιώργου Χαλκιαδάκη και του διευθυντή της κλινικής Φραγκίσκου Παρθενάκη, ωστόσο οι δύο πλευρές μένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.
Ο κ. Χαλκιαδάκης λέει ότι με υπόδειξη της τεχνικής υπηρεσίας αυτός είναι ο κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία της ΜΕΘ μέσα σε λίγους μήνες, ενώ ο κ. Παρθενάκης τονίζει ότι υπάρχουν άλλοι χώροι που θα μπορούσαν με τις απαραίτητες μετατροπές να διατεθούν γι αυτό τον σκοπό.
“Όλοι θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, θα το επαναλάβω, αλλά όχι εις βάρος της κλινικής μας. Πρέπει να αποφασίσουν οι αρμόδιοι αν θέλουν μια καρδιολογική κλινική σύγχρονη με όλες τις υπηρεσίες αιχμής ή μια καθηλωμένη κλινική που θα κάνει βήματα πίσω. Ο διοικητής ναι μεν διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει την κλινική μας, αλλά οι σχεδιασμοί που κάνει οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.
Υπάρχουν άλλοι χώροι και προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να βρεθεί μια λύση” μας είπε ο κ. Παρθενάκης, σημειώνοντας ότι όλοι οι γιατροί ΕΣΥ της κλινικής του (10 άτομα) ενημέρωσαν ότι πρόκειται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αν η Μονάδα Εμφραγμάτων μετακινηθεί ή πάει σε ένα τελείως ακατάλληλο χώρο.
Να μας απαντήσει το Υπουργείο
O κ. Παρθενάκης είπε στην “Π” ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τεχνική έκθεση από την Διεύθυνση Μονάδων, ώστε να “δοθεί απάντηση στην ερώτημα αν το δωματιάκι που προτείνεται για τη δημιουργία Μονάδας Εμφραγμάτων, είναι κατάλληλο για τη νοσηλεία των ασθενών της Κρήτης”.
Σε ανακοινώσεις τους, φορείς τονίζουν:
“Οι κάτωθι φορείς της Κρήτης εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη φημολογούμενη αποδυνάμωση της Καρδιολογικής Κλινικής.
Συμφωνούμε στην ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά σε καμία περίπτωση εις βάρος μιας κλινικής η οποία αποτελεί πρότυπο στην Ελλάδα και χαίρει διεθνούς εκτίμησης. Μιας κλινικής η οποία έχει σώσει χιλιάδες Κρήτες αλλά και ξένους επισκέπτες. Μιας κλινικής που η ανάπτυξη της είναι επιβεβλημένη και όχι η συρρίκνωσή της.
Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης – Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλέιου, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου, Σύλλογος Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Ένωση Ιδιοκτητών Τουριστικών πούλμαν Κρήτης, Σύλλογος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ηρακλείου, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, Ένωση Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Ένωση Ξενοδόχων Αγίου Νικολάου, Ένωση Ξενοδόχων Σητείας, Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων και Δικύκλων, Ομοσπονδία Γραφείων Ιδιοκτητών Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων, Σύλλογος Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου”.
Σχετικά με τις αλλαγές που δρομολογούνται για την Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, ο καρδιολόγος ιατρός και βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ παρέχει σήμερα όλα όσα παγκοσμίως παρέχει η σύγχρονη Καρδιολογία. Για το έργο της, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερους και μεγαλύτερους χώρους.
Σχετικά με τον σχεδιασμό του διοικητή του ΠΑΓΝΗ που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να επισημάνω ότι ως πρώην διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είχα εισηγήσεις που απέρριπταν τη «λύση» που εισηγείται σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου».
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναφέροντας:
«Η συγκεκριμένη ανάπτυξη της ΜΕΘ γίνεται με αποσπασματικό τρόπο, καθώς δε συνάδει με τα επιστημονικά κριτήρια για τη χωροθέτηση και ανάπτυξη των κλινικών.
Προκαλεί την περαιτέρω δυσλειτουργία του νοσοκομείου, στριμώχνοντας στην κυριολεξία στον ίδιο χώρο μονάδες που είναι δύσκολο να συνυπάρξουν, με συνέπεια νέα προβλήματα και κινδύνους για την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών.
Συρρικνώνονται οι χώροι που διαθέτει η Καρδιολογική, με σοβαρό κίνδυνο περιορισμού των δραστηριοτήτων της και μάλιστα στην κρίσιμη μονάδα στεφανιαίας και εμφραγμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι πως για αυτή την προσθήκη κλινών της ΜΕΘ δεν ακολουθήθηκε –όπως είναι επιβεβλημένο- εισήγηση αρμόδιου επιστημονικού οργάνου, που να έχει την ευθύνη πιστοποίησης της κάλυψης των επιστημονικών κριτηρίων ασφαλείας. Η παραγνώριση των επιστημονικών κριτηρίων συνδέεται και με το γεγονός της ανάπτυξης των κλινών ΜΕΘ, με όρους επιθυμιών των επιχειρηματιών -«χορηγών» και όχι επιστημονικούς».
Το θέμα θα απασχολήσει και τη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οπως έγραψε χθες η “Π”, για το θέμα που έχει προκύψει αναζητείται η “χρυσή τομή”, γιατί οτιδήποτε χαθεί θα είναι επιζήμιο για την υγεία στην Κρήτη.