Μαγιορκίνης
Ο κ. Γκ. Μαγιορκίνης

Τη δυσμενή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας «ζωγράφισε» αδρομερώς η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, τονίζοντας ότι το lockdown – ειδικά στην Αττική – δεν έφερε την επιθυμητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και έτσι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα.

Αρνητικά στοιχεία από την περασμένη εβδομάδα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα.

Κατά μέσο όρο, παρατηρούνταν 1.590 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζεται σε 56 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία διασπορά του ιού.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η πίεση στο ΕΣΥ με 230 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 καθημερινά κατά μέσο όρο.

Χθες, νοσηλεύονταν 2.540 ασθενείς με κροοναϊό. Το 53% εξ αυτών είναι άτομα άνω των 60 ετών. Ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που είναι σε νοσοκομείο είναι 45 με 65 ετών και αρκετοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι.

Τέλος, καταγράφηκε μικρή αύξηση στους θανάτους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Παπαευαγγέλου
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Παπαευαγγέλου

«Καμπανάκι» για Αττική

Όσον αφορά στον «μεγάλο ασθενή», την Αττική, η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID φτάνει το 88%.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στον Πειραιά, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100 ενεργά κρούσματα.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 1.000 ενεργά κρούσματα.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, παρατηρείται σταθεροποίηση με μικρή αύξηση, ενώ παραμένει η σημαντική επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας.

Μαγιορκίνης: Τι είπε για τους αρνητές της μάσκας

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό τοποθετήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει εκτενέστερη έκρηξη κρουσμάτων στη Μόρια.

Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ρωτήθηκε εάν η Μόρια προβλέπεται να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα, καθώς μετά τη βεβαίωση κρουσμάτων κορωνοϊού στις τάξεις των προσφύγων δημιουργήθηκαν αναταραχές, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς και το ΚΥΤ Μόριας.

«Ηδη στη Μόρια γίνονται μαζικά τεστ και σε όσους διέμεναν στη δομή αλλά και σε κατοίκους του νησιού. Δεν μου αρέσει ο όρος ‘’υγειονομική βόμβα’’, αλλά θεωρώ ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο θα περιοριστεί πολύ γρήγορα», υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφορικά με την κατάσταση στη Λέσβο.

Αναφερόμενος στους αρνητές των μέτρων προφύλαξης και, κυρίως, σε όσους είναι κατά της χρήσης μάσκας για τον κορωνοϊό και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο της άρνησης εμβολιασμού για τον ιό, είπε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυξητική τάση των αρνητών, είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο».

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «σκοταδισμό», την ώρα που υπάρχει σωρεία επιστημονικών στοιχείων υπέρ του εμβολιασμού γενικότερα αλλά και για την αποτελεσματικότητα της μάσκας. «Το θέμα είναι κατά πόσο δέχεσαι τα επιστημονικά δεδομένα. Εγώ δεν είμαι υπέρ της τιμωρίας εκείνων…».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την  έναρξη της καθιερωμένης ενημέρωσης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και ανέφερε ότι σε «πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα». Μάλιστα, τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, έφτασε τους 52.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι πλέον έχουμε πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα και εξήγησε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό τον μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό». Αυτού του είδους οι κορωνοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα, είπε. Αναφερόμενος στους εργασιακούς χώρους, είπε ότι αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία, και εξήγησε ότι «όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό».

Μιλώντας για τη διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι ένας ασθενής εμφάνισε παρενέργειες και συνεχίζει να παρακολουθείται. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν, θα σταματήσει αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά, και επισήμανε πως είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο αυτό.