ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα για τους καπνιστές
Πόσοι γνωστοί, φίλοι και άνθρωποι του οικογενειακού σας περιβάλλοντος -ίσως και εσείς οι ίδιοι- καπνίζουν και πόσοι από αυτούς λένε ότι θα ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά δεν ξέρουν το πώς;
Ένα μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ελληνικά πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και το Πανεπιστήμιο της Οτάβα του Καναδά, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταρτισμένων γενικών γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δείχνουν στους καπνιστές τον τρόπο.
Πρόκειται για το πρόγραμμα με την ονομασία TiTAN CRETE, που εφαρμόστηκε με καλά αποτελέσματα στην Κρήτη και τώρα εξελίσσεται και συνεχίζεται.
Σχεδόν ένας στους δύο θέλουν να κόψουν το τσιγάρο
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος στην Κρήτη, καθηγητή Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Χρήστο Λιονή, ένα σημαντικό ποσοστό, το 44% των καπνιστών στην Ελλάδα, ενδιαφέρεται να σταματήσει το κάπνισμα στο άμεσο μέλλον, αλλά ελάχιστοι καπνιστές το προσπαθούν με την απόλυτη στήριξη και βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας.
Έτσι, ήταν επιτακτική η ανάγκη, μέσα από τη συνεργασία και την καινοτομία να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της κύριας αλλά και αποτρέψιμης αιτίας θανάτου μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, που δεν είναι άλλη από την εξάρτηση από τον καπνό.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος TiTAN CRETE ήταν η ανάπτυξη ενός δικτύου καταρτισμένων γενικών ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κρήτη με κριτήριο την ενσωμάτωση της θεραπείας διακοπής καπνίσματος στην καθημερινή κλινική πρακτική, βασισμένο σε αντίστοιχο πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στον Καναδά, προσαρμοσμένο όμως στις τοπικές ανάγκες και στα τοπικά χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα αυτό διεξάχθηκε από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, σε συνεργασία με το Καρδιολογικό Ινστιτούτο της Οτάβα στον Καναδά, χρηματοδοτούμενο από την Global Bridges.
Τι έδειξε η έρευνα
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η εκπαιδευτική παρέμβαση που διενεργήθηκε ήταν ικανή να αυξήσει τις γνώσεις των γενικών ιατρών σχετικά με τη διακοπή καπνίσματος, να μεταβάλει την στάση τους, να αυξήσει την αυτοπεποίθησή τους ώστε να εφαρμόζουν πρακτικές για τη διακοπή καπνίσματος στα ιατρεία τους.
Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι η παρέμβαση κατάφερε να βελτιώσει την έως τώρα πρακτική των ιατρών μεταβάλλοντας σημαντικά τα ποσοστά που διερευνούσαν την καπνιστική συνήθεια στους ασθενείς τους, τους συμβούλευαν να διακόψουν το κάπνισμα, τους προσέφεραν τη βοήθειά τους για να διακόψουν και τέλος προγραμμάτιζαν επαναληπτικά ραντεβού για να αξιολογήσουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος των ασθενών τους.
Επεκτείνεται το δίκτυο
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η επιτυχία του πιλοτικού αυτού προγράμματος οδήγησε στον σχεδιασμό του προγράμματος TiTAN Greece & Cyprus, το οποίο σκοπό είχε την επέκταση του αρχικού προγράμματος στην Ελλάδα (Κρήτη, Αθήνα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη) και στην Κύπρο.
Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει συνολικά 300 γενικούς ιατρούς.
Το πρόγραμμα TiTAN Greece & Cyprus διεξάγεται ως συνεργασία μεταξύ των:
- Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
- Τμήματος Πρόληψης και Αποκατάστασης του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Οτάβα (Οτάβα, Καναδάς).
- Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Πανεπιστημίου Κύπρου.
- Eιδικών επιστημόνων σε θέματα διακοπής καπνίσματος από την Ελλάδα και του προγράμματος Global Bridges.
Υψηλά ποσοστά
Εκτιμάται ότι περίπου 220.000 Κρητικοί είναι καπνιστές, ενώ η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εκτιμάται στο 37% για τον ενήλικο πληθυσμό, σύμφωνα με το European Eurοbarometer του 2017, ενώ το 2011, το κάπνισμα ήταν η αιτία για σχεδόν 200.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας (8,9% του συνολικού πληθυσμού).
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μελέτη από τον Δεκέμβριο του 2011 από το Χάρβαρντ που τιτλοφορείται «Η επιδημία καπνίσματος στην Ελλάδα». Η συγκεκριμένη μελέτη υπολογίζει το ετήσιο κόστος του συστήματος υγείας στην Ελλάδα εξαιτίας του καπνίσματος στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όταν ο διαβήτης κοστίζει 2,3 δισεκατομμύρια και ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ».