Πανεπιστημιακοί στο ΠΑΓΝΗ: Έφτασαν στο «αμήν» και σκέφτονται την παραίτηση

Το ενδεχόμενο της παραίτησης τους από το κλινικό έργο, εξετάζουν τα μέλη ΔΕΠ της ΩΡΛ και της Οφθαλμολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ που πριν λίγες μέρες δημοσιοποίησαν επιστολή διαμαρτυρίας για τον μη διαχωρισμό των κλινικών τους.

Παρουσίασαν μια πολύ άσχημη εικόνα υποβάθμισης και ανεπερκέστατου τρόπου εξυπηρέτησης των ασθενών σημειώνοντας ότι «η υποβάθμιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων κλινικών είναι ηθελημένη».

Αναφέρουν ότι οι ασθενείς είναι «στιβαγμένοι» και ότι η εκπαίδευση των φοιτητών και των ειδικευόμενων γίνεται με πολλά προβλήματα.

Το γεγονός ότι η διοίκηση αγνοεί το αίτημα τους, τους οδήγησε στην σκέψη, όπως λένε οι πληροφορίες, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους απέχοντας από το κλινικό έργο.

Οι καθηγητές

Την επιστολή υπέγραφαν για την Οφθαλμολογική Κλινική ο Διευθυντής, Καθηγητής Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης και οι καθηγητές Ευστάθιος Δετοράκης και Χαράλαμπος Σιγανός. Και για την ΩΡΛ Kλινική ο Διευθυντής, Καθηγητής Εμμανουήλ Προκοπάκης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αλέξανδρος Καρατζάνης.

Όπως υποστηρίζουν, «οι ασθενείς των κλινικών, της ΩΡΛ, της οφθαλμολογικής και, έχουν εκ διαμέτρου αποκλίνουσες ανάγκες νοσηλείας, άρα και ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση από την πλευρά των νοσηλευτών».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, μόνο στην οφθαλμολογική κλινική νοσηλεύονται 2.000 ασθενείς τον χρόνο, ενώ ακόμα 1.000 υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, σε αριθμό που φτάνουν και τις πέντε την ημέρα.

Πρόκειται για το μοναδικό κέντρο οφθαλμολογικής ογκολογίας σε δημόσιο νοσοκομείο και έχει μεγάλη λίστα αναμονής για μια σειρά από περιστατικά που έρχονται από όλη την Ελλάδα, ενώ μεταξύ άλλων είναι και μεταμοσχευτικό κέντρο.

Αντίστοιχα η κλινική ΩΡΛ εφημερεύει καθημερινά για τα σοβαρά παιδιατρικά περιστατικά, ενώ αποτελεί κέντρο αναφοράς για την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο για μια σειρά από παθήσεις.

“Όλα γίνονται ηθελημένα”

Οι πέντε καθηγητές κάνουν λόγο για «υποβάθμιση της ποιότητας νοσηλείας στις δύο κλινικές που νοσηλεύουν τον περισσότερο κόσμο, ΩΡΛ και οφθαλμολογική», και χαρακτηρίζουν «ανεπαρκέστατο τον τρόπο εξυπηρέτησης των ασθενών».

Ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι οι χώροι, όπου στεγαζόταν πριν από την πανδημία η οφθαλμολογική κλινική, παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητοι, λόγω της ένδειας του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τους πέντε καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, «η υποβάθμιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων κλινικών είναι ηθελημένη». Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι «στοιβάζονται οκτώ ασθενείς σε θαλάμους των τεσσάρων κλινών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία τους, ενώ θέτουν και το ζήτημα της υποβάθμισης του επιπέδου εκπαίδευσης των φοιτητών αλλά και των ειδικευομένων».

Τέλος, οι καθηγητές ζητούν, μεταξύ άλλων, να επιστρέψουν στο νοσοκομείο νοσηλευτές που υπηρετούν διάσπαρτοι σε διάφορες δομές του νησιού.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριστικό αδιέξοδο και ζητούν νοσηλευτική αυτονόμηση των δύο κλινικών και επαναφορά της οφθαλμολογικής κλινικής στο φυσικό της χώρο.