Αιματολογικό Εργαστήριο

Τη στελέχωση του Αιματολογικού Εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ με μόνιμο προσωπικό, γιατρούς και παρασκευαστές ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωση τονίζει:

“Σήμερα στο Αιματολογικό Εργαστήριο του ΠαΓΝΗ υπηρετούν 12 εργαζόμενοι. Το προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν 2. Η πρόσληψη 1 συμβασιούχου παρασκευάστριας δεν έλυσε προφανώς το πρόβλημα.

Το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να χρωστούνται δεκάδες ρεπό στους εργαζόμενους και να είναι αδύνατον να δοθούν άδειες. Το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο με το νέο έτος αφού θα υπάρξουν μήνες που θα λείπουν έως και 30 βάρδιες.

Επιπλέον πρόβλημα προκύπτει και με την έλλειψη επιμελητών ιατρών στο εργαστήριο. Οι γιατροί εκτελούν εφημερίες πέραν του πλαφόν τους”.

Και καταλήγει:

“Το Αιματολογικό Εργαστήριο είναι εργαστήριο πρώτης γραμμής το οποίο πρέπει να καλύπτει τη λειτουργία του νοσοκομείου 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το προσωπικό του εργαστηρίου δεν μπορεί να λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Το φιλότιμο και η υπέρ το δέον προσπάθεια θα πρέπει να μην ερμηνεύονται σαν φυσιολογική κατάσταση ή λόγος να μην νοιαστεί η διοίκηση για το πρόβλημα. Θα υπάρξουν λειτουργικά προβλήματα για τα οποία θα ευθύνεται η διοίκηση και το υπουργείο, λόγω της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Απαιτούμε άμεσα στελέχωση του Αιματολογικού Εργαστηρίου με μόνιμο προσωπικό (ιατροί  και παρασκευαστές) και τη μετατροπή του χρόνου εργασίας των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου”.

Να μην εκχωρηθούν σε ιδιώτες τα πλυντήρια

Το Σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση  και για την βλάβη σε πλυντήριο του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η διοίκηση να δώσει μέρος του ιματισμού σε ιδιώτες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Από το 2016 απαιτούμε την αντικατάσταση του από 30ετίας παλαιού και προβληματικού εξοπλισμού. Το πλύσιμο του νοσοκομειακού εξοπλισμού (δεν είναι ξενοδοχειακός κοινός ιματισμός) απαιτεί ειδικές προδιαγραφές και υψηλά standard λόγω της φύσης του και επομένως διαμορφώνεται υψηλότερο κόστος από αυτό του πλυσίματος του κοινού ιματισμού.

Προειδοποιούμε τη διοίκηση, την 7η ΥΠΕ και την κυβέρνηση πως αν προχωρήσουν σε εκχώρηση των πλυντηρίων σε ιδιώτη εργολάβο εντός ή εκτός του νοσοκομείου με αφορμή τις βλάβες, για τις οποίες τις ευθύνες έχουν οι ίδιοι, θα βρουν το σύνολο των εργαζομένων απέναντί τους.

Τονίζουμε ότι στα πλυντήρια ξεκίνησαν να εργάζονται 28 άτομα, το 2010 έμειναν 15. Τώρα έχουν απομείνει 4 μόνιμοι συν 7 άτομα επικουρικοί. Από το 2013 καθαρίζεται στο ΠαΓΝΗ και ο ιματισμός του “Βενιζέλειου” νοσοκομείου.

Από το 1989 δεν έγινε κανένας εκσυγχρονισμός και παρ’ όλα τα ανεπαρκή μέσα και τις τεχνικές δυσκολίες (συχνές βλάβες, λίγο προσωπικό, ανεπαρκή μέσα για την επίτευξη ασφαλών συνθηκών εργασίας) τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα”.