Κατά 50% έχουν μειωθεί φέτος οι εισαγωγές ασθενών στην καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, ενώ έχουν μειωθεί κατά 25% τα εμφράγματα όλων των τύπων.
Τι εξήγηση μπορεί να υπάρχει γι αυτή τη ραγδαία πτώση;
Ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Φραγκίσκος Παρθενάκης ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε τονίσει στην “Π” ότι και εν μέσω πανδημίας οι καρδιολογικοί ασθενείς πρέπει να προσέρχονται στο νοσοκομείο όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε καμία περίπτωση να μην μένουν αβοήθητοι στο σπίτι τους, μας είπε:
“Κάποιες εξηγήσεις που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι οι ασθενείς κάθονται λόγω της καραντίνας στο σπίτι σε ήρεμο περιβάλλον δεν αντιμετωπίζουν το άγχος της δουλειάς, ρυθμίζουν καλύτερα την πίεσή τους, ακολουθούν σωστά τη φαρμακευτική αγωγή τους, έχουν μειώσει το κάπνισμα, όσοι συνεχίζουν να καπνίζουν, ίσως τρέφονται πιο σωστά.
Γενικά, έχουν μειώσει τους παράγοντες που πυροδοτούν το έμφραγμα, τις αρρυθμίες τις εκδηλώσεις καρδιακής ανεπάρκειας κ.α.
Αυτές είναι κάποιες εικασίες που κάνουμε γιατί δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες, αλλά και ο πιο χαλαρός ρυθμός της ζωής λόγω της καραντίνας φαίνεται ότι λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά τους”.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η μεγάλη μείωση προσέλευσης καρδιολογικών ασθενών δεν αφορά μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Ο κ. Παρθενάκης, ωστόσο, επανέλαβε ότι όσοι αντιμετωπίζουν καρδιολογικό πρόβλημα πρέπει να ζητούν ιατρική βοήθεια η οποία θα τους παρέχεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο, και με ασφάλεια όπως ακριβώς συνέβηκε και το διάστημα πριν την εμφάνιση του κοροναϊού.