Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Αττικό στην Αθήνα θα είναι τα πρώτα νοσοκομεία στην Ελλάδα που θα εκπαιδεύσουν γιατρούς στην επείγουσα ιατρική, μια ειδικότητα που δεν υπήρχε έως σήμερα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται, το ΠΑΓΝΗ θα αρχίσει να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο στις αρχές του χρόνου.
Η οργάνωση αυτή άρχισε με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής.
Ο κ. Παναγιώτης Αγγουριδάκης, πρόεδρος της Εταιρείας και διευθυντής στα ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Επείγουσας Ιατρικής που πραγματοποιείται στην Αθήνα, μάς είπε:
“Και στο ΠΑΓΝΗ ενισχύονται τα ΤΕΠ με γιατρούς (χειρουργούς, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδίατρους), ενώ οργανωνόμαστε για να λειτουργήσουμε ως εκπαιδευτικό κέντρο. Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να αρχίσουμε από τον Ιανουάριο, ενώ η εκπαίδευση θα διαρκεί 3 χρόνια”.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγουριδάκη, η αρχή θα γίνει από το ΠΑΓΝΗ και το Αττικό, που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσουν περίπου 10 εκπαιδευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν αυτή την ειδικότητα, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία.
“Μεγάλη αναμονή στα ΤΕΠ δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα”
Ο διευθυντής των ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ σχολίασε ότι σε κάθε εφημερία του ΠΑΓΝΗ επισκέπτονται τα επείγοντα περίπου 550 ασθενείς. Όπως είπε “ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 2 ώρες και λίγοι είναι αυτοί που περιμένουν περισσότερες”.
Ωστόσο είπε ότι διεθνώς το 20% του κόσμου παραμένουν στα ΤΕΠ 4-5 ώρες.
Για παράδειγμα ανέφερε ότι το όριο της αναμονής στα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι 4 ώρες.
“Το θέμα είναι να εξεταστείς από γιατρούς, το πρόβλημα θα ήταν το αντίθετο, να περιμένεις χωρίς να εξετάζεσαι. Καμιά φορά, απαιτείται αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι εξετάσεις”, είπε.
Υπουργός Υγείας: “Πεδίο μάχης τα επείγοντα”
Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων είναι «πεδίο μάχης» είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον χαιρετισμό του στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής.
Η απάντηση στην ανάγκη στήριξης των ΤΕΠ, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, είναι κατ’ αρχάς η δημιουργία ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία και στη συνέχεια η αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητάς τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ, η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.
Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως εξήγησε, κινείται ήδη το Υπουργείο Υγείας, συνεργαζόμενο με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και την υπόλοιπη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυνατότητας 24ωρης εφημερίας ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ενισχύοντας τα ΤΕΠ στοχευμένα στο αμέσως επόμενο διάστημα με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετώντας την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική μετά από σχετική εισήγηση του ΚΕΣΥ.