εργαζόμενοι καθαριότητα νοσοκομείων

Να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και άλλες που θα ακολουθήσουν ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, που αιτείται μονιμοποίηση υπαλλήλων.

Το Σωματείο αναφέρει:

“Μια εβδομάδα μετά την κυβερνητική φιέστα και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας  ότι δεν διώχνουμε αλλά βάζουμε στο σύστημα υγείας εργαζομένους, επτά εργαζόμενοι σε πλυντήρια και τεχνική υπηρεσία έχασαν τη δουλειά  τους – απολύθηκαν  μένοντας έξω  από τις λίστες των επικουρικών που συντάσσονται από την ΥΠΕ, μεγαλώνοντας τον κατάλογο των απολυμένων εργαζομένων από ΜΕΘ, Παιδοψυχιατρική και προσωπικό ασφαλείας Βενιζελείου.

Το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με απόλυση 17 εργαζόμενοι (σε σίτιση και καθαριότητα) που καλύπτουν σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

Χρόνια τώρα το σωματείο πρωτοστατεί στον αγώνα με αιχμή το στόχο για ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ όλων, συμβασιούχων και εργολαβικών συναδέλφων που χρόνια δουλεύουν στο πλευρό μας. Απαιτήσαμε και απαιτούμε – χωρίς καμιά ταλάντευση, χωρίς παζάρια στις πλάτες τους – όχι απλά, να μην απολυθεί κανείς αλλά να μονιμοποιηθούν!  Την ίδια ώρα, Διοίκηση και κυβέρνηση   που  διώχνει τους εργολάβους ψήφισε, υπέγραψε, νομοθέτησε ατομική σύμβαση με πετσοκομμένα δικαιώματα και ημερομηνία λήξης.

Αντί να τους προσλάβει με σύμβαση αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα και την ώρα που τους έχει… ανακηρύξει «δημόσιους υπάλληλους», τους κρατάει ομήρους με ατομικές συμβάσεις  με όριο τους 24 μήνες και μετά απόλυση.

Αντί να δώσει πλήρες ωράριο για τις πάγιες ανάγκες που καλύπτουν, τους εξαναγκάζει σε 6ωρο, που στην πράξη σημαίνει: Εξόντωση για να βγει η δουλειά στην καθαριότητα και να δουλεύουν απλήρωτοι υπερωριακά.

Αντί να προσλάβει μόνιμους διοικητικούς, τεχνικούς και τραπεζοκόμες, αποσπά καθαριστές σ’αυτούς τους κλάδους με συνέπεια τη μεγαλύτερη εντατικοποίηση στην καθαριότητα.

Αντί να δώσει 751 κατώτερο μισθό ή τον εισαγωγικό μισθό του Δημοσίου, δικαιώματα αναρρωτικών, εγκυμοσύνης κ.λπ., τους καθηλώνει στα 560 ευρώ μαζί με το ανθυγιεινό που έχει ήδη αναγγείλει ότι θα το κόψει”.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

“Για όλους αυτούς τους συναδέλφους μας, ο υπουργός Υγείας, η ΔΥΠΕ και η Διοίκηση απορρίπτουν επανειλημμένα το αίτημα για μονιμοποίηση τους, αν και αναμφισβήτητα είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, αλλά κυρίως, έχουν δικαίωμα κι ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα”.