ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Το πέμπτο θύμα της γρίπης Η1Ν1 είχαμε χθες στην Κρήτη. Το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μια 55χρονη η οποία είχε προσβληθεί από τον ιό και νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο νοσοκομείο.

Έφυγε από τη ζωή από αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ Δημήτρη Γεωργόπουλο.

Η γυναίκα ήταν καπνίστρια, ωστόσο δεν ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχε εμβολιαστεί.

Οι 10 κανόνες

Τι πρέπει να κάνουμε:

  1. Να εμβολιαστούμε! Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και όλες οι ευάλωτες ομάδες (>6μηνών-60 ετών) όπως και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να εμβολιαστεί τον μήνα Νοέμβριο. Σε 10 ημέρες το εμβόλιο αρχίζει να είναι δραστικό. Ο Π.Ο.Υ. ζήτησε >70% εμβολιασμό στον κοινό πληθυσμό και 100% στις ευάλωτες ομάδες και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Και ενώ οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών εμβολιάζονται, εμείς βρισκόμαστε συνεχώς στον απίστευτο μέσο όρο του 10%. Γιατί; Το εμβόλιο είναι ασφαλές, καλύπτεται από τα Ταμεία και προφυλάσσει περισσότερο από 80%.
  2. Να αερίζουμε καλά τα δωμάτιά μας, αφού οι ιώσεις και η γρίπη μεταδίδονται με σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα.
  3. Να βήχουμε και να φτερνιζόμαστε στο χαρτομάντηλό μας ή ακόμα και στο μανίκι μας για να περιορίσουμε το αεροζόλ των ιών που θα εισπνεύσουν οι γύρω μας και έτσι να τους προφυλάξουμε.
  4. Να αποφεύγουμε τους χειμερινούς μήνες τον συγχρωτισμό, δηλαδή τις κλειστές συγκεντρώσεις στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν πάσχοντες στην αρχική φάση της γρίπης με λίγα συμπτώματα, αλλά οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό στα άτομα που τους περιβάλλουν.
  5. Να σαπουνίζουμε καλά και συχνά τα χέρια μας και στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό ακόμα και όταν δεν έρθουμε σε επαφή με πάσχοντα από γρίπη, γιατί στο άψυχο περιβάλλον που συνεχώς αγγίζουμε μπορεί να επιβιώνει ο ιός για περισσότερες από 24 ώρες.
  6. Να μην αγγίζουμε μάτια, μύτη, στόμα με τα χέρια μας πριν τα πλύνουμε, εφόσον μπορεί να υπάρχει επάνω τους ο ιός της γρίπης που προμηθευτήκαμε από το άψυχο περιβάλλον μας.
  7. Να μην παίρνουμε αντιβιοτικά για τη γρίπη και τις ιώσεις γενικότερα, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς. Επιπλέον, η προληπτική χορήγηση οποιουδήποτε αντιβιοτικού τόσο στα κρυολογήματα όσο και στη γρίπη ούτε θεραπεύει ούτε προστατεύει από επιπλοκές, αλλά μόνο βλάπτει αφού συχνά συνοδεύεται από παρενέργειες όπως είναι η διάρροια, τα εξανθήματα και ανάπτυξη αντοχής σε πολύτιμα φάρμακα έναντι των βακτηρίων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, ώστε να μην είναι δραστικά όταν θα τα χρειαστούμε για λοιμώξεις από βακτήρια.
  8. Να φοράμε γάντια, χάρτινη προστατευτική μπλούζα και απλή χειρουργική μάσκα, σε οποιαδήποτε επαφή μας με ασθενή και να πλένουμε τα χέρια μας όταν αλλάζουμε γάντια (τα μέλη της οικογένειας που συγκατοικούν με πάσχοντα από γρίπη).
  9. Να συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας ή να πηγαίνουμε στο εφημερεύον νοσοκομείο και να μην παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά, εάν εμφανιστεί απότομα υψηλός πυρετός ή δύσπνοια όταν είμαστε ασθενείς και έχουμε μείνει στο σπίτι.
  10. Να χορηγείται προληπτικά x10 ημέρες οσελταμιβίρη (Tamiflu) σε άτομα υψηλού κινδύνου που ήρθαν σε επαφή με πάσχοντες από γρίπη.