Κάποιες χώρες πρωταγωνιστούν στους θανάτους από κατάχρηση αλκοόλ σε αυτές όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα που βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Το ποσοστό αυτό ήταν ιδιαίτερα υψηλό σε ορισμένες χώρες της ΕΕ: Σλοβενία (17,3 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), Πολωνία (10,1), Δανία (7,3), Κροατία (6,5), Αυστρία και Λετονία (και οι δύο 6,2).
Η Ελλάδα αντίθετα είχε την πιο χαμηλή επίδοση, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα (αμφότερες με 0,4 θανάτους ανά 100.000 άτομα), και ακολουθούσαν η Ισπανία και η Κύπρος (και οι δύο 0,5).
Ακόμη ένα ποτηράκι… στην Κρήτη
Ωστόσο εξαρτημένοι απο το ποτό είναι πολλοί Κρητικοί και μεγάλος αριθμός απο αυτούς έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ απο τα γυμνασιακά τους χρόνια. Μεγάλος αριθμός εφήβων πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα», το ίδιο ισχύει όμως και για τους ενήλικες.
Πίνουν υπερβολικά στο καφενείο, σε μπαρ, σε τραπέζια, σε γλέντια και σε γάμους.
Το αλκοόλ τούς εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση που δεν έχουν, την κοινωνικότητα που δεν διαθέτουν και το κυριότερο: “διώχνει” τις δυσάρεστες σκέψεις για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έχει δώσει στην “Π” ο ψυχίατρος Βαγγέλης Γρινάκης, μελέτη που έγινε το 2019 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας δείχνει ότι:
μεταξύ των Περιφερειών, στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων που θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά.
Σε υψηλότερο ποσοστό οι μαθητές στην Κρήτη και σε χαμηλότερο στη Θεσσαλία αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιο κοντινό τους πρόσωπο το οποίο, κατά τη γνώμη τους, πίνει υπερβολικά.
Η συντριπτική πλειονότητα (93,4%) των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (92,5%) ενώ επτά στους 10 (70,2%) έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις 30 τελευταίες ημέρες από τη διεξαγωγή της έρευνας (πολύ πρόσφατα). Σημαντική μερίδα των μαθητών (σχεδόν 2 στους 5- 38,3%) αναφέρουν ότι πολύ πρόσφατα ήπιαν 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον μία φορά ενώ ένας στους 9 (11,7%) τουλάχιστον τρεις φορές.
Επιπλέον, ένας στους 9 μαθητές Λυκείου (11,3%) αναφέρει ότι μέθυσε τις τελευταίες 30 ημέρες από τη διεξαγωγή της έρευνας ενώ χαμηλότερο, αλλά άξιο προσοχής ποσοστό (5,6%) ότι μέθυσαν «βαριά» την τελευταία ημέρα που κατανάλωσαν αλκοόλ. Παράλληλα, ένας στους 3 μαθητές (35,0%) θεωρεί ακίνδυνο το να πίνει κανείς σχεδόν καθημερινά (1-2 ποτά) αλλά πολλοί λιγότεροι (ένας στους 19- 4,7%) ότι είναι ακίνδυνο να πίνει κανείς 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά κάθε Σαββατοκύριακο.