Ούτε πρωινά, ούτε απογευματινά ραντεβού στα νοσοκομεία
Γιατί να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από την Δημόσια Υγεία αφού δεν βρίσκουν ραντεβού ούτε στα πρωινές ούτε στα απογευματινά ιατρεία;

Οι μεγάλες αναμονές για ραντεβού, εξετάσεις και επεμβάσεις, η έλλειψη προσωπικού, οι ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό, η κακή κατάσταση των υποδομών, η γραφειοκρατία είναι οι βασικοί λόγοι που οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λένε ότι κάθε χρόνο είναι και χειρότερα.

Ο δείκτης ικανοποίησης μειώνεται κάθε χρόνο, ενώ από πέρυσι μέχρι φέτος, έπεσε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Στους πολίτες, το πρώτο ερώτημα που τέθηκε ήταν «Είσαστε γενικά ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;»… Στην ερώτηση αυτή «δυσαρεστημένο» δήλωσε το 48,1%.

Στο επόμενο ερώτημα «Αν εστιάσουμε ειδικότερα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ) θα λέγατε ότι είσαστε γενικά ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας;», οι δυσαρεστημένοι εκτοξεύονται στο 61,1%.

Όταν ρωτήθηκαν «Η ικανοποίηση σας οφείλεται σε τι…» έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους λειτουργούς της Υγείας με το ιατρικό προσωπικό στο 83% και το νοσηλευτικό προσωπικό στο 48% των θετικών απαντήσεων.

Ο φόρτος των υγειονομικών είναι τόσο μεγάλος στα υποστελεχωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, που σε πάρα πολλά ιατρεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και σε άλλα οι αναμονές φθάνουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή του χειμώνα.

Όπως έχει γράψει η «Π», περισσότεροι από 9.400 άνθρωποι, βρίσκονται σε λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία του νησιού. Σχεδόν 500-600 πολίτες συνωστίζονται καθημερινά και περιμένουν επί ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και χιλιάδες άλλοι περιμένουν για μήνες μέχρι να κλείσουν πρωινό ραντεβού. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και σε πάρα πολλά απογευματινά ιατρεία στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο: Σε αναμονή για διαθέσιμο ραντεβού σε δεκάδες πρωινά και απογευματινά ιατρεία

Οι πολίτες κάνουν αγώνα για να κλείσουν ραντεβού στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου και σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον. Ενδεικτικά στο ΠΑΓΝΗ, 24 πρωινά ιατρεία εμφανίζονται με την ένδειξη «σε αναμονή διαθέσιμων ραντεβού».

Κάποια από αυτά είναι: Ψυχιατρικό, Ρευματολογικό, Πνευμονολογικό, ύπνου, Ουρολογικό, Ενδοκρινολογικό, Ενδοκρινολογικό, Καρδιολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό, Γαστρεντερολογικό.

Στο Βενιζέλειο, τακτικά ιατρεία χωρίς διαθέσιμα ραντεβού ενδεικτικά είναι: Ηπατολογικό, Ψυχιατρικό, ενώ και στα απογευματινά ο κατάλογος είναι μακρύς.

Κάποια από αυτά είναι: Καρδιολογικό, Νεφρολογικό, Υπέρηχου καρδιά, Ηπατολογικό, Μαστογραφίας, Ογκολογικό, Πνευμονολογικό, Ιατρείο Μαστού/ Χειρουργικό, Νευρολογικό κ.ά.

Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι και τα δυο Νοσοκομεία κάνουν «πρωταθλητισμό» στις νοσηλείες ασθενών και στην εξυπηρέτηση ασθενών στα ΤΕΠ, σε Πανελλαδικό επίπεδο, παρά την σοβαρή υποστελέχωσή τους.

Η εικόνα του Βενιζελείου σήμερα

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων του Βενιζελείου, Δημήτρης Φλυτζανής , γράφει για την σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου:

«Στο Γενικό Νοσοκομείο Βενιζέλειο – Πανάνειο, η κατάσταση είναι χαρακτηριστική:

  • Παρωχημένος οργανισμός νοσοκομείου, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δε συνάδει με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.
  • Τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) – πάνω από 450 κενές οργανικές θέσεις, ενώ το 40% του προσωπικού βρίσκεται σε διαρκή ομηρία καθώς εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Εξαντλητικά ωράρια και υπερωρίες χωρίς επαρκή ξεκούραση – αυξημένος κίνδυνος λαθών λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας και εξουθένωσης, έκπτωση της ποιότητας και της ασφάλειας, τμήματα με έναν υπάλληλο στη βάρδια, δεκάδες χιλιάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης και άδειας (χωρίς δυνατότητα αποζημίωσης λόγω πλαφόν υπερωριών).
  • Αδύνατη η ομαλή λειτουργία όλων των ανεπτυγμένων τμημάτων και η ανάπτυξη νέων (Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών, Αιμοδυναμικό Τμήμα – Στεφανιογράφος, κλειστές Χειρουργικές αίθουσες και κλίνες ΜΕΘ).
  • Συσσωρευμένες αναμονές στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πάνω από 2.300 χειρουργικές επεμβάσεις στη λίστα χειρουργείου λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Κίνδυνος αποχώρησης μεγάλου αριθμού έμπειρου προσωπικού από εξειδικευμένα τμήματα έως το τέλος του έτους.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συγκυριακή. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής να στραγγαλιστεί το δημόσιο σύστημα, ώστε να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας. Η έξοδος από τη σημερινή κατάσταση δεν περνά μέσα από ημίμετρα, επιδοτήσεις σε ιδιώτες και εθελοτυφλία. Απαιτεί βαθιές, προοδευτικές, ριζοσπαστικές αλλαγές με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις κοινωνικές ανάγκες».