Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, συχνά είναι ασυμπτωματικός, συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες και η πρώτη διάγνωση σε αρχικό στάδιο σημαίνει θεραπεία που μπορεί να φθάσει και στο 100%.
Γι’ αυτή τη μορφή του καρκίνου, που αφορά στο 20% των νεοπλασιών συνολικά, μιλά στην “Π” η Λίντα Γιαννικάκη, συντονίστρια διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Βενιζελείου, με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνεται τη Δευτέρα στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με την κα Γιαννικάκη, στο Τμήμα που διευθύνει το 40% των βιοψιών για καρκίνο του προστάτη δείχνουν κακοήθεια. Ωστόσο, δεν πρόκειται για επιθετικό καρκίνο αν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν κάνει μεταστάσεις.
Η ίδια σημείωσε: “Αυτός ο καρκίνος μπορεί να μην δώσει συμπτώματα, ωστόσο κάθε άνδρας ο οποίος θα παρατηρήσει αλλαγές κατά την ούρηση θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό.
Για παράδειγμα, αν παρατηρήσει αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, αν έχει συχνοουρία ή τσούξιμο, αν πονάει η μέση του. “Ο πόνος στη μέση μπορεί να είναι ενδεικτικός” σχολίασε.
Η παθολογοανατόμος τόνισε ότι εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι προληπτικές εξετάσεις PSA (πρόκειται για εξέταση αίματος) πρέπει να γίνονται από τα 45 έτη, διαφορετικά μπορεί να αρχίσει μετά τα 56 χρόνια.
Σύμφωνα με την κα Γιαννικάκη, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με ειδική προστατεκτομή, με ορμονοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται για νεοπλασία με αργό ρυθμό ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περίπου 3.300 άνδρες ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.
Ο επιπολασμός της νόσου αναφέρεται σε 56 ασθενείς 100.000 ανθρώπους.
Ο καρκίνος που μπορεί να μην έχει συμπτώματα
Στα πρώτα στάδια μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα στον καρκίνο του προστάτη. Στα μεταγενέστερα στάδια, μερικά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αίσθηση συχνής ή ξαφνικής ανάγκης για ούρηση
- Δυσκολία για ούρηση (για παράδειγμα, πρόβλημα έναρξης ή ανικανότητα για ούρηση όταν υπάρχει αίσθηση για ούρηση, ή κακή ροή ούρων)
- Δυσφορία κατά την ούρηση
- Εμφάνιση αίματος στα ούρα ή το σπέρμα
- Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, τους μηρούς ή τους γοφούς.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην σημαίνουν ότι έχετε καρκίνο του προστάτη, αλλά αν έχετε κάποια από αυτά, πηγαίνετε να δείτε το γιατρό σας.
Παράγοντες που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη:
- Ηλικία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι ασθένεια που εξαρτάται από την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στην ηλικία των 75 είναι 1 στα 7 άτομα. Στην ηλικία των 85, αυτό αυξάνεται σε 1 στα 5.
- Οικογενειακό ιστορικό: Αν έχετε ένα συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πάθετε από άνδρες που δεν έχουν τέτοιο ιστορικό. Ο κίνδυνος αυξάνεται και πάλι εάν περισσότεροι από ένας συγγενής έχουν καρκίνο του προστάτη. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος για άνδρες των οποίων οι άρρενες συγγενείς διαγνώστηκαν σε νεαρή ηλικία.
Πώς εντοπίζεται
Ο γιατρός θα κάνει συνήθως μια εξέταση αίματος ή / και φυσική εξέταση για να ελέγξει την υγεία του προστάτη.
- Εξέταση αίματος (Εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)): Το αποτέλεσμα δείχνει αν υπάρχει αύξηση στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από ειδικό. Το αποτέλεσμα υψηλού PSA κατά την εξέταση δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο.
Άλλες ασθένειες του προστάτη, εκτός από τον καρκίνο, μπορεί επίσης να προκαλέσουν υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο του PSA.
- Δακτυλική εξέταση (DRE): Λόγω της θέσης που βρίσκεται ο προστάτης, ο γιατρός εισάγει με γάντια ένα δάκτυλο στον πρωκτό για να ελέγξει το μέγεθος του προστάτη και να αξιολογήσει εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανωμαλίες. Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα DRE δεν αποκλείει τον καρκίνο του προστάτη.
Ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα στην Ανδρόγεω
Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του προστάτη οργανώνει ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου “Αγκαλιάζω” τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, στις 7μ.μ., στην αίθουσα “Μανώλης Καρέλλης” στην οδό Ανδρόγεω. Οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
Λίντα Γιαννικάκη: Συντ. διευθύντρια Παθολογοανατομικού τμήματος Βενιζελείου. Θέμα: “Παθήσεις του προστάτη, παθολογοανατομική προσέγγιση”.
Έλενα Δρακωνάκη, ακτινολόγος. Θέμα: “Σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές για τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη”.
Σταύρος Τζουλάκης, επιμελητής Α’ Ουρολογική Κλινική Βενιζελείου. Θέμα: “Θεραπευτικές επιλογές στον μη προχωρημένο καρκίνο του προστάτη”.
Γεωργία Μηλάκη, παθολόγος-ογκολόγος Θέμα: “Θεραπεία του μεταστατικού προστάτη. Η μεγάλη συμβολή της πρόληψης”.