Οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης όπως και της ευεξίας για την διατήρηση της υγείας,οι δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί σήμερα, ακόμη και οι καινοτόμες έρευνες για τα τελομερή από τον κορυφαίο στο είδος καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη, συζητήθηκαν στο 2ο Creta Medical Forum το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στο Ηράκλειο Κρήτης στις 29 και 30 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Σε περισσότερα από 20 πάνελ διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας απ΄ όλες τις βαθμίδες, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και πάροχοι υπηρεσιών υγείας απ΄όλη την Κρήτη, εξέθεσαν στο κοινό την εμπειρία που έχουν αποκομίσει, παρουσίασαν σε απλή γλώσσα στο κοινό που συμμετείχε μαζικά, και αντάλλαξαν απόψεις μαζί του απαντώντας σε ερωτήσεις,για τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των πιο συχνών παθήσεων αλλά πάνω απ όλα για την πρόληψη.
«Ένα μέλημα που είχαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπου υπηρέτησα ως υπεύθυνος για την Έρευνα και την Καινοτομία είναι πως θα μπορέσει η επιστημονική κοινότητα να έρθει κοντά στον πολίτη», τόνισε ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Σενετάκης και συμπλήρωσε πως: «Είναι αναγκαίο το μήνυμα να φτάσει σε όλους τους πολίτες. Αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο επιτακτικό καθότι πρόκειται για την υγεία μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξανά φέτος με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται αυτό το συνέδριο εδώ στον τόπο μας».
Στην διήμερη εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν φοιτητές της ιατρικής όπως και του τμήματος νοσηλευτικής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης «Είναι κάτι πολύ σπουδαίο να έρχονται διακεκριμένοι επιστήμονες σε μια μοναδική ευκαιρία όπως αυτή,να μιλούν σε απλή γλώσσα και να απαντούν στους πολίτες μεταδίδοντας τις γνώσεις τους».
«H Κρήτη τα τελευταία χρόνια περιόρισε την εξαγωγή περιστατικών προς την Αθήνα και το εξωτερικό. Απεναντίας, καταγράφουμε σημαντική άνοδο στην εισαγωγή περιστατικών που έρχονται εδώ. Είτε στο δημόσιο νοσοκομείο είτε στον ιδιωτικό χώρο υγείας για να εξυπηρετηθούν ή να λάβουν ιατρική πράξη. Αυτό ως Κρητικούς μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι και ασφαλείς», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Creta Medical Forum, Κώστας Συλιγάρδος,συμληρώνοντας,είμαστε ξανά εδώ μέσα από μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς να έχουμε ζητήσει καμία χρηματοδότηση από την πολιτεία,αλλά έχοντας στο πλευρό μας την αφρόκρεμα της ιατρικής επιστήμης και τους κορυφαίους λειτουργούς Υγείας στο νησί,με δυο τιμητικές προσθήκες φέτος,δυο Κρητικών που διακρίνονται για την παροχή υπηρεσιών Υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Αθήνα.Την Μαρίνα Καλογριδάκη,δντρια τμήματος Επειγόντων στο ΚΑΤ και ιπτάμενη γιατρό και τον Απόστολο Ρουμπελάκη δντη της Γ΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Το συνέδριο το οποίο αποτέλεσε έναν κόμβο διασύνδεσης στελεχών του Εθνικού Σύστημα υγείας, του ιδιωτικού τομέα και του πανεπιστημίου παρακολούθησαν πάνω από 2,5 χιλιάδες άτομα. «O δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα έρχονται να παντρευτούν, να ενωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις, γνώμες, εμπειρίες, να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εδώ στην Κρήτη γίνονται πράγματα που ίσως δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό. Χαίρομαι που αυτή την στιγμή η Κρήτη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ευκαιρίες. Σε μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορεί σε πολλά επίπεδα να αναπτύξει για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε ο διοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριος Παπαβασιλείου.
Για τον σπουδάιο ρόλο που επιτελεί η εκδήλωση αυτή, σε μια κομβική χρονική στιγμή για την υγεία στον τόπο μας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλειου Αλέξανδρος Πατριανάκος.
Από την μεριά του ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αριστοτέλης Σκουτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην δυναμική συνεργασία των Φαρμακοποιών του Ηρακλείου με το Ινστιντούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Πανπειστήμιο Κρήτης,την ώρα που τα φαρμακεία καλούνται να παίξουν πλέον ένα διαφορετικό και περισσότερο ουσιαστικό ρόλο στο πεδίο”
Οι επιπτώσεις των social media στην πλαστική χειρουργική και στις αισθητικές παρεμβάσεις,η ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική χωρίς διάνοιξη του θώρακα,το ιατρείο διακοπής καπνίσματος,η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο,οι αεροδιακομοιδές,οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου,η χαρτογράφηση του εγκεφάλου,τα βότανα στην φαρμακολογία,καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σε ειδικότητες όπως η Ορθοπεδική,η ΩΡΛ,η οδοντιατρική,η ουρολογία,η ακτινολογία,η χειρουργική πλαισίωσαν το πρόγραμμα.
Στο συνέδριο συμμετείχαν έπειτα από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής και δυο μεγάλες ομάδες εθελοντών με πλούσια δράση.
Οι Γιατροί του Αιγαίου ΠΑΓΝΗ και η ομάδα πολιτικής προστασιάς ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ προκειμένου να παρουσιάσουν με περίπτερα στο κοινό το έργο τους.