ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

“Η πρόσβαση των ασθενών στον οικογενειακό γιατρό παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, έχει μεγάλη αναμονή, ταλαιπωρία, γραφειοκρατία” τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος, που όπως αναφέρει, καταθέτει για μια ακόμα φορά τις προτάσεις του για ελεύθερη επιλογή γιατρού χωρίς περιορισμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

“Στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών για την υγεία, άρχισε να λειτουργεί από 01/08/2018 ο περίφημος θεσμός του «οικογενειακού ιατρού», με τρόπο αυθαίρετο και χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα.

Ο οικογενειακός ιατρός, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας ή Παιδιατρικής, καλείται να αναλάβει συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης (2.250 ενήλικες και 1500 παιδιά) και να υπηρετεί σε Δημόσιες Δομές Υγείας (ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ).

Λόγω αδυναμίας του συστήματος, δόθηκε η δυνατότητα σύμβασης και με ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς με συγκεκριμένο, επίσης, πληθυσμό ευθύνης και καθορισμένο ωράριο λειτουργίας (4 ώρες καθημερινά) και πάλι, όμως, οι γιατροί δεν επαρκούν. Η  πρόσβαση στον οικογενειακό ιατρό παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, διαταράσσοντας έτσι τη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού – ασθενή, αυξάνοντας την αναμονή, τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία, γυρίζοντάς μας χρόνια πίσω”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

“Όλοι οι γιατροί, είτε έχουν σύμβαση είτε όχι με τον ΕΟΠΥΥ, διατηρούν το δικαίωμα να γνωματεύουν, να συνταγογραφούν εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα και φυσικά έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν τους ασθενείς τους για εξέταση και ενδεχόμενη νοσηλεία σε νοσοκομείο, όποτε αυτό κρίνεται  αναγκαίο.

Καθίσταται, συνεπώς, σαφές ότι οι διαρροές των τελευταίων μηνών  ομολογούν εμφατικά την προχειρότητα του σχεδιασμού και την ανεπάρκεια  του θεσμού, η εφαρμογή του οποίου, με τεχνάσματα και αλχημείες, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για μια ακόμη φορά, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την ελεύθερη επιλογή γιατρού, χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς, με χρήση ηλεκτρονικής  κάρτας ασθενούς, με την εφαρμογή δυναμικού,  ετήσιου, κλειστού προϋπολογισμού ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα, ώστε ο  πολίτης να αποκτήσει την υπευθυνότητα της διαχείρισης της φροντίδας και των οικονομικών της υγείας του.

Επίσης,  τις προτάσεις μας για τη δημιουργία  Αστικού Τύπου Κέντρων Υγείας 24ώρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών  που δεν χρήζουν νοσηλείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού και η ελεύθερη επιλογή του είναι δικαίωμα για τον πολίτη και όχι μια τυχαία αντιστοίχιση, με βάση τοπογραφικά ή δημογραφικά κριτήρια. Η δημιουργία και η εφαρμογή ενός προγράμματος σύγχρονης, αποτελεσματικής και αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποχρέωση της Πολιτείας και εξασφαλίζεται αφήνοντας στην άκρη ιδεοληψίες, δογματισμούς και εκβιαστικά διλήμματα” καταλήγει ο Σύλλογος.