Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το «κοκτέιλ» covid, γρίπης και ιώσεων
Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το «κοκτέιλ» covid, γρίπης και ιώσεων

Σε έξαρση βρίσκεται το εκρηκτικό «κοκτέιλ» κοροναϊού, γρίπης και ιώσεων.Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 01-07/01, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78, ενώ καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-96 έτη).

Σημειώνεται πως ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.

Μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Χαλτοπούλου, ανέφερε πως εκείνο που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες είναι οι θάνατοι από κοροναϊό, ενώ η ίδια σύστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφύγουν τη βαριά νόσηση.

«Ευτυχώς τώρα έχουμε μία σταθερότητα ως προς τις νέες εισαγωγές. Το δυσάρεστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι οι θάνατοι που έφτασαν τους 93. Μας ανησυχεί από την άποψη ότι δεν θέλουμε ούτε ένα θάνατο και οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί από τον εμβολιασμό».

«Βλέπουμε ότι η διάμεση ηλικία είναι γύρω στα 80=85 έτη, που σημαίνει ότι εάν είχαν εμβολιαστεί κι εάν κάποιος έχει πυρετό και άλλα συμπτώματα κοροναϊού, πρέπει άμεσα να διαγνωστεί ώστε και τα αντιικά φάρμακα να μπορέσει να λάβει και να έχει μικρότερη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση».

Όσον αφορά τα παιδιά που νοσούν με Covid, η κα Ψαλτοπούλου τονίζει πως τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο επίμονος πυρετός, η κακουχία του παιδιού ή μία δυσκολία στην κατάποση. Εάν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα συστήνεται η επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα περιστατικά Long Covid, για τα οποία δεν υπάρχει τρόπος διάγνωσης, ωστόσο τα συμπτώματα αφορούν την παράταση και την επιδείνωση των συμπτωμάτων κοροναϊού ενώ ο ασθενής έχει βγει αρνητικός και έχουν περάσει 2 με 3 μήνες, τη κόπωση, το brainfog, αλλά και την απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Σύμφωνα με το NIHR (National Institute for Health and Care Research, Μεγάλη Βρετανία) σε ανασκόπηση δεκάδων μελετών, οι οποίες κυρίως διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, αναλύθηκαν διεξοδικά οι απόψεις του κοινού για τον εμβολιασμό, οι γνώσεις και η στάση διαφορετικών κατηγοριών πολιτών ως προς νέα ή παλαιότερα εμβολιαστικά σχήματα. Οι ορθές στρατηγικές περιλάμβαναν:

1.Παρουσίαση επιστημονικών στοιχείων, ομόφωνα αποδεκτών ως αποτελέσματα τεκμηριωμένης ιατρικής.

  1. Θετική διάθεση ή και χιούμορ για την αντίκρουση εμβολιαστικών μυθευμάτων.
  2. Χρήση σημάτων προειδοποίησης σε περίπτωση που υπάρχει παραπληροφόρηση για συγκεκριμένα εμβόλια.

Στις δυνητικά μη βοηθητικές επικοινωνιακές στρατηγικές περιλαμβάνονται:

  1. Οι τακτικές εκφοβισμού.
  2. Όταν δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε πρόταση στο μήνυμα που να αναγνωρίζει ότι κάποια επιστημονικά δεδομένα μπορεί να είναι ακόμη άγνωστα.

Σε ποιους/ ποιες συστήνεται ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της covid-19, που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2023, είναι προαιρετικός. Μπορεί να το επιλέξει οποιοσδήποτε ενήλικας, με σύσταση τόσο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, όσο και διεθνώς για τα άτομα που αν δεν εμβολιαστούν, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση, διασωλήνωση ή θάνατο από τη νόσο covid, λόγω ηλικίας (ανοσιακή γήρανση) ή υποκείμενα νοσήματα ή κατάστασης.

Ειδικότερα: άτομα 60 ετών και άνω, άτομα με ανοσοκαταστολή, εγκυμονούσες, άτομα 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου, καθώς και επαγγελματίες υγείας. Η κ. Ψαλτοπούλου επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός με το μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB 1.5 που υπάρχει στη διάθεσή μας, είναι αποτελεσματικός ως προς τη σοβαρή νόσηση και για τη νέα υποπαραλλαγή που έχει προσφάτως αυξήσει πολύ τα ποσοστά της παγκοσμίως, την JN.1.