Οι επιπλοκές της γρίπης έστειλαν 3 παιδιά στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ-Διασωληνωμένος 35χρονος

«Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε και στην Κρήτη», είπε στην «Π» η διευθύντρια της ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ Σταυρίνα Ηλία, εφιστώντας την προσοχή των γονιών σε περίπτωση που τα παιδιά τους αρρωστήσουν.

Την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε νοσηλεία μωρό 4 μηνών, προχθές πήρε εξιτήριο από την Μονάδα 16χρονος με βαριές επιπλοκές και τώρα νοσηλεύεται 8χρονος με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από την γρίπη.

«Φέτος διαπιστώνουμε ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν άλλα νοσήματα» τόνισε η εντατικολόγος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ,στην ΜΕΘ νοσηλεύεται και άνδρας 35 ετών ο οποίος νόσησε με γρίπη και χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα.
Το παιδί μπορεί να κολλήσει τη γρίπη ερχόμενο σε επαφή με ιούς από το αναπνευστικό ενός μολυσμένου ατόμου, μέσα από το βήχα ή το φτάρνισμά του. Επιπρόσθετα, η μετάδοση μπορεί να γίνει με έμμεση επαφή, αγγίζοντας ένα παιχνίδι, πόμολο πόρτας ή κάτι άλλο που έχει αγγίξει ένα μολυσμένο άτομο.

Γενικά, το άτομο είναι πιο μεταδοτικό 24 ώρες πριν αρχίσει να έχει συμπτώματα και διαρκεί μέχρι και 7 ημέρες από την έναρξη της λοίμωξης.

Τα συμπτώματα

Κάθε παιδί μπορεί να εκδηλώσει τα συμπτώματα διαφορετικά, αλλά τα συνήθη συμπτώματα είναι:
– Πυρετός, συνήθως υψηλός πάνω από 38.50C, που μπορεί να συνοδεύεται από ρίγος
– Μυϊκοί πόνοι, αρθραλγίες
– Πονοκέφαλος
– Μη παραγωγικός βήχας
– Πονόλαιμος, συνήθως ήπιος
– Ναυτία, έμετοι, διάρροιες
– Κόπωση, έντονη απώλεια ενέργειας και καταβολή που μπορεί να διαρκέσει 2-4
εβδομάδες
Στα μικρότερα παιδιά, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει βρόγχο φωνής, θορυβώδη αναπνοή και να εξελιχθεί σε βρογχιολίτιδα με συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή ή, ακόμα και πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων).

Οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται χωρίς σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν όμως και λίγες περιπτώσεις όπου η γρίπη μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που αφορούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ή την καρδιά.
Tα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να μοιάζουν με άλλες παθήσεις όπως το κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλείται από διαφορετικούς ιούς και έχει σαφώς πιο ήπια συμπτώματα, που αντιμετωπίζονται πιο εύκολα, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Γι’ το λόγο αυτό χρειάζεται πάντα εκτίμηση από τον παιδίατρο.

Τα περισσότερα άτομα συνήθως αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα. Η κόπωση όμως μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμα. Για το λόγο αυτό όσοι νοσούν χρειάζεται να μείνουν στο σπίτι, να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα, αλλά και να απέχουν από τις συνήθεις δραστηριότητες: εργασία, σχολείο και εξωσχολικά μαθήματα. Επομένως, συνιστάται αρκετή ξεκούραση, άφθονα υγρά και χορήγηση αντιπυρετικών ,για τον πυρετό και τον πόνο.

Πώς γίνεται η πρόληψη

– Πλύσιμο των χεριών μετά από βήχα, φτάρνισμα ή σκούπισμα της μύτης
– Πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με κάποιον που έχει λοίμωξη του
αναπνευστικού.
– Αποφυγή των παιχνιδιών κοινής χρήσης καθώς και της κοινής χρήσης οικιακών
σκευών και φαγητού.
Γενικά, το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των ιών.