Φέτος τα κουνούπια είναι περισσότερα και νιώθουμε τα ενοχλητικά τους τσιμπήματα συχνότερα στο σώμα μας .
Ωστόσο δεν μας μεταδίδουν παθογόνα νοσήματα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Και ενώ κάποιοι γίνονται «μαγνήτες» και προσελκύουν όλα τα κουνούπια του κήπου πάνω τους, άλλοι δεν έχουν τέτοια προβλήματα γιατί δεν τους πλησιάζουν καν.
Γιατί, λοιπόν, τα κουνούπια τσιμπούν εμάς και όχι τον διπλανό μας; Όχι πάντως επειδή είμαστε γλυκοαίματοι, όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια ακολουθούν οσφρητικά, οπτικά και θερμικά σήματα για να μας εντοπίζουν και έχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να επιλέξουν τα «θύματά» τους.
Ένα από αυτά είναι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, όταν αναπνέουμε.
Ένα άλλο, σχετίζεται με την μυρωδιά του δέρματός μας που μπορεί να είναι πολύ ελκυστική για τα κουνούπια, ιδιαίτερα όταν φοράμε κολόνια, όταν έχουμε βάλει λοσιόν, ή όταν έχουμε κάνει μπάνιο με σαπούνι που έχει άρωμα λουλουδιών.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience διαπίστωσε ότι το άρωμα ορισμένων σαπουνιών ελκύει τα κουνούπια, ενώ άλλα τα απωθούν, όπως για παράδειγμα αυτά με άρωμα καρύδας.
Οι προτιμήσεις τους
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα ερεύνησε τις χημικές μυρωδιές τεσσάρων εθελοντών πριν και μετά το πλύσιμο, με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιού.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο κουνούπια που είχαν ζευγαρώσει πρόσφατα, καθώς τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ φυτών, ενώ τα θηλυκά τρέφονται με αίμα, μόνο μετά το ζευγάρωμα. «Το γεγονός ότι παίρνουμε αυτές τις λουλουδένιες, φρουτώδεις μυρωδιές και τις βάζουμε στο σώμα μας σημαίνει ότι το ίδιο αντικείμενο μυρίζει σαν λουλούδι και άνθρωπος ταυτόχρονα» είπε ο επικεφαλής της μελέτης σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια μετά το πλύσιμο με συγκεκριμένα σαπούνια λόγω του συνδυασμού των συστατικών, της αντίδρασης του ατόμου σε αυτά τα συστατικά και του τρόπου με τον οποίο απορροφώνται από το δέρμα».
Η ομάδα αίματος παίζει ρόλο
Για τα κουνούπια, όλα έχουν να κάνουν με το αίμα και έχουν και εκεί τις προτιμήσεις τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο είναι δύο φορές πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από αυτούς με ομάδα αίματος Α, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Β, βρίσκονται κάπου στη μέση.
Σημαντικό είναι και το θέμα της ένδυσης, καθώς τα κουνούπια προτιμούν τα σκουρόχρωμα ρούχα, άρα εμείς καλό είναι να προτιμούμε τα ανοιχτόχρωμα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητή Κωνσταντίνο Κρασαγάκη, τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να είναι ακίνδυνα και να προκαλέσουν απλά ερεθισμούς στο δέρμα ή να γίνουν επικίνδυνα αφού τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν ελονοσία, πυρετό του Δυτικού Νείλου, δάγκειο πυρετό κ.ά.
Ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης είπε στο patris.gr ότι φέτος είχαμε στην Κρήτη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κουνούπια και τον χειμώνα.
« Οι πληθυσμοί αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκε η αναπαραγωγή όπως και τα ενοχλητικά τους τσιμπήματα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν είναι παθογόνα» είπε ο κ.Παπαδάκης .
Τα μέτρα προστασίας είναι λίγο πολύ γνωστά
Ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, χρήση κουνουπιέρας, χρήση ανεμιστήρων, σίτες σε πόρτες και παράθυρα, χρήση εντομοαπωθητικών περιβάλλοντος, απομάκρυνση του στάσιμου νερού.
Για παράδειγμα το μπώλ του νερού του σκύλου ή της γάτας μας στο μπαλκόνι ή στον χώρο της κουζίνας, προσελκύει τα κουνούπια και πρέπει να το απομακρύνουμε.