Ο κ. Τσούνης μίλησε αλλά και άκουσε πολλά και ενδιαφέροντα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Grecotel στο «Amirandes» στις Γούβες, καθώς συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, ειδικοί της διατροφής, από 12 χώρες .
Ο ίδιος, μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική του εμπειρία για την απώλεια βάρους, ενώ μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για την Κρήτη και τους ανθρώπους της.
Ο κ. Τσούνης για την απώλεια βάρους
Για την Κρήτη και τους ανθρώπους της
«Μου πήρε 2 χρόνια, αλλά τα κατάφερα»
Ο κ. Τσούνης είπε στο patris.gr «Έχασα 40 κιλά στην Ελλάδα και πολλοί με ρωτάνε πώς τα κατάφερα. Πολύ εύκολα. Τρώγοντας πολλά λαχανικά, φρούτα, γαλοπούλα, αυγά, ψάρι, κόβοντας την ζάχαρη και πίνοντας πολύ νερό. Επίσης περπατάω πολύ και προσπαθώ να το κάνω κάθε μέρα».
«Το σημαντικότερο» τόνισε, «είναι ότι δεν έκανα τίποτα απότομα, αλλά σταδιακά. Μου πήρε 2 χρόνια να χάσω 40 κιλά, αλλά τα κατάφερα».
Ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να ακούσει από το στόμα των πλέον ειδικών από όλο τον κόσμο, για τα οφέλη της υγιεινής κρητικής διατροφής και σχολίασε: «Εμαθα πολλά σε αυτό το συνέδριο και πρέπει όλους να μας ανησυχεί το γεγονός ότι τα παιδιά μας (το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική) τρώνε πολύ τζάνκ φουντ. Αν δεν τα μάθουμε να τρέφονται σωστά, τα παιδιά αυτά, όταν μεγαλώσουν θα είναι άρρωστοι άνθρωποι και πρέπει να φροντίσουμε να μην συμβεί αυτό».
«Ας είμαστε ενωμένοι…»
Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο στην εποχή μας απάντησε: «Δεν είναι ένα, είναι πολλά, έχουμε αρκετά προβλήματα εδώ και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να δείχνουμε σεβασμό και αγάπη ο ένας για τον άλλον.
Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μόνο αν δουλέψουμε μαζί, άνθρωποι, γείτονες, χώρες. Οι Ελληνες να ξέρουν ότι αγαπώ αυτή τη χώρα, σέβομαι τον ελληνισμό».
«Τι είναι η Κρήτη για μένα»
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα μας μίλησε με θερμά λόγια για την Κρήτη και τους ανθρώπους της.
«Είμαστε στην Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη, με ανθρώπους που έχουν ήθος, φιλότιμο, καλοσύνη, είναι φιλόξενοι.
Χτυπάς την πόρτα ενός κρητικού σπιτιού κι οι άνθρωποι σου προσφέρουν ό,τι μπορούν και ας μην έχουν εκείνοι να φάνε. Όμως πάντα η πόρτα του σπιτιού είναι ανοικτή για εσένα. Αυτή είναι η Κρήτη, αυτή είναι η φιλοξενία της».
Η λήξη του συνεδρίου
Μεταξύ των σημαντικών ομιλητών στο συνέδριο ήταν ο δρ. Frank Hu, πρόεδρος του τμήματος διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ο οποίος βραβεύτηκε.
Εκ των ομιλητών ήταν ακόμη ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, η ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου κ.ά.
Οικοδεσπότες του επιτυχημένου συνεδρίου που διήρκησε 4 ημέρες και εξελίσσεται σε θεσμό ήταν ο καθηγητής του Χάρβαρντ Στέφανος Κάλης και ο διευθυντής λειτουργικού της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης.
Οι εργασίες του, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή με το επίσημο δείπνο στο οποίο συμμετείχαν εκτός από τους συνέδρους και τους βραβευμένους φοιτητές, στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε, ο περιφερειάρχης Κρήτης, φορείς του τουρισμού κ.ά.
Το δείπνο ήταν αφιερωμένο στην πόλη του Ηρακλείου ως γαστρονομική πόλη της UNESCO και στην Περιφέρεια Κρήτης ως Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια για το 2026.