Η κ. Θεοδωρίδου
Η κ. Θεοδωρίδου

«Από ό,τι φαίνεται ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας» ανέφερε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε «η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετατράπηκε σε μετάλλαξη μεγάλης ανησυχίας. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στο καλοκαίρι».

Επεσήμανε ότι η μεταδοτικότητα του νέου ιού είναι 50 με 70% υψηλότερη από το αγγλικό στέλεχος, που με τη σειρά του είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού.

«Η διασπορά του ιού από την μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά ανεμβολίαστους και ανοσοκαταστελμένους, όπως και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί».

To 99% των θανάτων από λοίμωξη κοροναϊού στις ΗΠΑ αφορά ανεμβολίαστους, υπογράμμισε.

Η προστασία μετά από μια δόση εμβολίου δεν ξεπερνά, ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30% σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε πάντως ότι σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Πρόκειται, εξήγησε για τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα προσφέρουν ευρεία ανοσία έναντι όλων των κοροναϊών. «Υπάρχει προοπτική δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών» σημείωσε, με αφορμή τα νέα εμβόλια.

«Στο Ισραήλ και τη Βρετανία εφάρμοσαν εμβολιαστικά προγράμματα πετυχαίνοντας σχετικά υψηλό ποσοστό ανόσιας σε σχετικά γρήγορο διάστημα» διευκρίνισε. Όμως, ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου, το ποσοστό ανοσίας 60% δεν είναι επαρκές από τη Δέλτα μετάλλαξη, καθώς έχει υψώσει ακόμα περισσότερο το τείχος που χρειάζεται, και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%.

Άτομα έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης: «Στο ΗΒ παρά το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, επιβεβαιώνοντας την άξια του εμβολιασμού. Τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer με δυο δόσεις προσφέρουν 92% και 96% επίπεδο προστασίας αντίστοιχα για το στέλεχος Δέλτα, ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα εμβόλια ανάλογης τεχνολογίας Johnson & Johnson και Moderna» τόνισε.

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν και με τις δυο δόσεις, εξαιρείται το μονοδοσικό εμβόλιο. Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν είναι εφικτή η πρόληψή τους με εμβολιασμούς. Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους, η δεν έχουν ενημερωθεί, οι οι αναβλητικοί ή όσοι εφησυχάζουν λόγω της καλής πορείας αντιμετώπισης του ιού ή τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης… Είναι καθοριστική η ενημέρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενη τον ΠΟΥ η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες. «Αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε ιδιαίτερης ανησυχίας. Έχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατούν στέλεχος παγκοσμίως έως το τέλος του καλοκαιριού κατά 90%».

«Το χαρακτηριστικό της Δέλτα είναι υψηλή μεταδοτικότητα 50 με 70% από το βρετανικό στέλεχος, με το βρετανικό να είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχαν. Η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους ανοσοκατεσταλμενους και τα παιδία που δεν έχουν εμβολιαστεί… Είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση των εμβολίων» επισήμανε.