Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με τις τοπικές μονάδες υγείας είναι συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο και δεν θα λύσει τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κόσμου, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, η οποία παρουσίασε τις προτάσεις της, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον των γιατρών να εργαστούν στο σύστημα.

Μεταξύ άλλων το προεδρείο ανέφερε:
“Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την ένταξη των ιατρών στο σύστημα έληξε την Παρασκευή, μετά από παράταση μιας εβδομάδος. Στην Κρήτη έχουν προκηρυχθεί 125 θέσεις, 100 γενικών ιατρών και επι μη συμπληρώσεως τους Παθολόγων, και 25 παιδιάτρων. Η μικρή συμμετοχή, ο μικρός αριθμός των αιτήσεων (στην Κρήτη συνολικά κυμαίνεται στο 23%) απλά αποδεικνύει το αυτονόητο. Οι περισσότεροι νέοι γιατροί επιλέγουν το εξωτερικό και οι παλαιότεροι δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα κρατικοδίαιτο συγκεντρωτικό σύστημα με θολό εργασιακό καθεστώς και συνθήκες που για όλα τα φταίει ο γιατρός και ο πολίτης που αρρώστησε”.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που έρχεται από το παρελθόν κι αυτό που χρειάζεται είναι τομές και όχι TοMY.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αλλά και οι Σύλλογοι της υπόλοιπης Κρήτης προτείνουν:
“Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του ασθενούς ως μέσου καταγραφής και ελέγχου επισκέψεων και φαρμακευτικής δαπάνης. Μέσω αυτής καθιέρωση ορίου ετήσιας δαπάνης ασθενούς για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και τη νοσηρότητα. Οι χρόνιες ασθένειες (π.χ ο σακχ. διαβήτης είναι εκτός ορίου εξετάσεων) ακολουθούν το δικό τους επιστημονικό πρωτόκολλο.

Δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου 24ωρης εφημερίας που θα αποφορτίσουν τα νοσοκομεία από τα επείγοντα που δεν χρειάζονται νοσηλεία.
Αξιοποίηση όλου του ιατρικού ανθρώπινου δυναμικού, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους γιατρούς του κρατικού τομέα, δίδοντας κίνητρο παραμονής στους νέους γιατρούς, ποιότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων σε προγράμματα πρόληψης γιατί η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο της θεραπείας.
Η ιατρική συνταγή να είναι απαραίτητη για τν χορήγηση των φαρμάκων. Να εφαρμοστεί επιτέλους η θεραπεία μηνός και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στην χορήγηση όλων των φαρμάκων”.

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης, ο γραμματέας Γιώργος Κοχιαδάκης, ο συντονιστής γιατρών ΕΟΠΥΥ Νίκος Λαθουράκης και το μέλος του Δ.Σ. Μανόλης Πατεράκης.