Ο “Γερμανός” συνταξιούχος φυσικοθεραπευτής κ. Μιχάλης Γρηγοράκης από τους Βώρους
Ο “Γερμανός” συνταξιούχος φυσικοθεραπευτής κ. Μιχάλης Γρηγοράκης από τους Βώρους

Στο χωριό είναι γνωστός ως ο “Γερμανός” φυσικοθεραπευτής που τον επισκέπτονται ασθενείς από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, για να τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας τα οποία είναι χρόνια και στα οποία δεν βρίσκουν λύσεις.

 

Ωστόσο, ο κ. Μιχάλης Γρηγοράκης, ο οποίος σπούδασε φυσικοθεραπεία στο Βερολίνο και έζησε και εργάστηκε 40 χρόνια στη Γερμανία, δεν είναι Γερμανός αλλά Κρητικός, από τους Βώρους.

Μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στη γενέτειρά του με τη σύζυγο και τους 4 γιους του, και ασχολείται με τις ελιές του, αλλά η φήμη του τον ακολουθεί, με αποτέλεσμα πάρα πολύς κόσμος να του χτυπάει την πόρτα ζητώντας βοήθεια.

Ο κ. Γρηγοράκης, ο οποίος ζει μόνιμα πλέον στους Βώρους από το 2010, μας είπε: “Σπούδασα και εργάστηκα για τέσσερις δεκαετίες στη Γερμανία.

Δούλεψα σε ινστιτούτα υγείας και στη συνέχεια άνοιξα δικό μου φυσικοθεραπευτήριο στο Wiesbaden.

Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσα ασθενείς με πάρα πολλά προβλήματα υγείας.

Άλλοι είχαν πονοκεφάλους που δεν περνούσαν, άλλοι προβλήματα στον αυχένα, στα γόνατα, στη μέση, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Ο κάθε άνθρωπος που έχει ένα πρόβλημα θέλει να το λύσει.

Αυτό προσπαθούσα να κάνω χρησιμοποιώντας τα χέρια μου, τις γνώσεις, την επιστήμη μου”.

 

Πάντως δεν έκανα μαγικά…

Στο χωριό τον αναζητούν ασθενείς από πολλές χώρες και φυσικά από όλη την Κρήτη
Στο χωριό τον αναζητούν ασθενείς από πολλές χώρες και φυσικά από όλη την Κρήτη

Στο ερώτημα τι διαφορετικό κάνει από άλλους ειδικούς, ώστε να ανακουφίζει τους ασθενείς του, ανέφερε:

“Πάντως δεν κάνω μαγικά, δεν… κατέω (ξέρω) από αυτά. Είχα τη δική μου μέθοδο και προσπαθούσα να αντιμετωπίσω το κάθε πρόβλημα υγείας αναζητώντας την πηγή του και επιπλέον το έβλεπα σφαιρικά. Αντίληψη το λένε οι Γερμανοί”.

Ο φυσικοθεραπευτής εξήγησε ότι, όταν για… παράδειγμα ο ασθενής ήταν κατάκοιτος μετά από εγκεφαλικό, προσπαθούσε να τον κάνει λειτουργικό, ώστε να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται, “γιατί προφανώς τελείως καλά μετά από  ένα βαρύ εγκεφαλικό δεν γίνεσαι”.

Όταν ο ασθενής είχε πρόβλημα στις αρθρώσεις, προσπαθούσε να τον κάνει να αποφύγει, εάν γινόταν, την εγχείρηση με την τεχνική του, εάν βούιζαν  τα αυτιά του τον απάλλασσε από το “βουητό”, εάν είχε ισχυρούς πονοκεφάλους εφάρμοζε τη μέθοδό του για να τον απαλλάξει από το πρόβλημα.

Τα καλοκαίρια τον αναζητούσαν τουρίστες που έρχονται διακοπές στην Κρήτη από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Αυστρία κ.ά. ενώ απευθύνονται σε εκείνον για βοήθεια άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα και φυσικά την Κρήτη.

“Εγώ γύρισα στους Βώρους, το χωριό μου, για να ξεκουραστώ και ασχολούμαι με τις ελιές μου” μας είπε ο κ. Γρηγοράκης και συμπλήρωσε: “Αλλά όταν σου χτυπάνε την πόρτα άνθρωποι από τη Γερμανία ή άλλες χώρες, τι να τους πεις; Φύγε;

Άλλωστε τον όρκο του Ιπποκράτη δώσαμε και αυτός ο όρκος λέει ότι όταν μας το ζητάει ένας άνθρωπος πρέπει να τον βοηθάμε”.