Ο καθηγητής Ιολογίας και υπεύθυνος του εργαστηρίου Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιώργος Σουρβίνος
Ο κ. Σουρβίνος

Σε φιλικές συγκεντρώσεις στα σπίτια και σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι δεν φορούν μάσκα, μεταδίδεται στις μέρες μας ο κοροναϊός.

Τι μπορούμε να κάνουμε σε συνθήκες lockdown για να προστατευθούμε, εκτός από το να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας; Δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όσο και όπου επιτρέπεται.

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος μας είπε:

“Δεν φθάσαμε ακόμη στο πικ της έχουμε τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πανδημίας μέχρι να γίνει αυτό το οποίο μεταφράζεται σε 130-150 κρούσματα ημερησίως στην Κρήτη”.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο οι εστίες μετάδοσης του κοροναϊού, εντοπίζονται πλέον κυρίως στα σπίτια και στους χώρους δουλειάς.

“Σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν φορούν οι εργαζόμενοι μάσκα. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Όταν είσαι σε ένα χώρο 8 ώρες με τους συναδέλφους σου, χωρίς μάσκα, είναι σίγουρο ότι υπάρχει κίνδυνος”, είπε.

Το ίδιο ισχύει και με τον συγχρωτισμό στα σπίτια, ακόμη και όταν οι παρέες είναι μικρές.

“Στα σπίτια πρέπει να κρατάμε όσο μπορούμε τα παράθυρα ανοικτά και να κρατάμε αποστάσεις και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, όπου και όποτε μας επιτρέπουν τα μέτρα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ο κίνδυνος έκρηξης κρουσμάτων είναι υπαρκτός και πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας για να μην νοσήσουμε”.

Στα 31 τα νέα κρούσματα της Βρετανικής μετάλαξης

Εν τω μεταξύ συνολικά 31 είναι τα νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης. Έτσι, από την έναρξη της λειτουργίας του σε τοπικό επίπεδο έχουν βεβαιωθεί 303 περιστατικά μολύνσεων του βρετανικού στελέχους του κοροναϊού.

Πιο συγκεκριμένα 27 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 2 στα Χανιά και από ένα σε Ρέθυμνο και Λασίθι.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου επισημαίνονται τα εξής:

“Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 482 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής.

Από τον έλεγχο των 482 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 430 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI).

Από τα 430 δείγματα με στελέχη VOC, τα 426 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 4 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), ενώ από τα 9 δείγματα με στελέχη VUI, τα 8 βρέθηκαν με το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και ένα με το στέλεχος Β.1.525 (Variant _B.1.1.7 + E484K) (Πίνακας 3).

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 238 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 6 Οκτωβρίου έως 29 Δεκεμβρίου 2020. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τον έλεγχο των 238 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 6 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Από τα 6 στελέχη, τα 3 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 δείγματα ήταν θετικά για Variant with deletion in S Gene.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.476 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 55 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Τα 55 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και 1 από την Περιφέρεια Κρήτης.