ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης
Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης

Η λίστα στα χειρουργεία ξεπερνά τους 4.000 ασθενείς

Τι έχει βελτιωθεί και τι έχει μείνει πίσω στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου εννέα μήνες μετά την τοποθέτηση της νέας Διοίκησης; Η ταλαιπωρία, διαχρονικά, του κόσμου για ένα ιατρικό ραντεβού ή ένα χειρουργείο συνεχίζεται;

Ο διοικητής Γιώργος Χαλκιαδάκης κάνει έναν πρώτο απολογισμό μιλώντας στην “Π” αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις μεγάλες λίστες αναμονής, στα χειρουργεία που για να αποσυμφορηθούν όπως λέει πρέπει να γίνονται επεμβάσεις πρωί και απόγευμα, τις προσλήψεις σε προσωπικό, την ενίσχυση τμημάτων, τον αυστηρό έλεγχο των συνοδών ασθενών και του επισκεπτηρίου, την εξοικονόμηση 2 εκατομμυρίων ευρώ λόγω, όπως σημειώνει, σωστής δαιχείρισης κ.ά.

Όταν ανέλαβε ο διοικητής είχε τονίσει ότι μια από τις πρώτες του κινήσεις θα ήταν η διακοπή του ανεξέλεγκτου πάρκινγκ των Ι.Χ., αφού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Τι έχει γίνει έως σήμερα; “Σε μεγάλο βαθμό” λέει “έχει μια τάξη, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα.

Τώρα γίνεται έλεγχος και στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, μπαίνουν μόνο όσοι έχουν ραντεβού και δεν μπορούν να περπατήσουν.

Το ιδιωτικό πάρκινγκ απέναντι έχει διαθέσει μετά από συμφωνία που κάναμε 400 θέσεις δωρεάν για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και το αντίτιμο για μια θέση πάρκινγκ για τον κόσμο για 24 ώρες είναι 2,5 ευρώ.

Ωστόσο, αρκετοί επιμένουν να μαλώνουν στη μέση του δρόμου με τη φύλαξη, γιατί θέλουν να μπουν μέσα με το Ι.Χ. τους, λες και το νοσοκομείο τούς ανήκει”.

Τι γίνεται με τους συνοδούς ασθενών και πώς ελέγχονται

Αναφορικά με το επισκεπτήριο, στο οποίο επίσης δίνει έμφαση η Διοίκηση, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε: “Έχουμε ακόμη ορισμένα προβληματάκια. Παρόλες τις προσπάθειες και τις ανακοινώσεις, όταν ένας ασθενής μπαίνει μέσα μπορεί να έρθουν 5-6-10 γύρω γύρω.

Έχουμε πει ότι αυτό είναι επικίνδυνο για όλους τους ασθενείς, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Έγιναν επιπλέον προσλήψεις security και οι έλεγχοι θα ενταθούν. Προσπαθούμε επίσης να βάλουμε τάξη στο κομμάτι των συνοδών ασθενών.

Οι διευθυντές των τμημάτων μάς δίνουν λίστα με τα ονόματα των ασθενών που χρειάζονται κάποιον άνθρωπο δίπλα τους. Υπογράφω τις άδειες παραμονής των συνοδών και είναι ξεκάθαρο ότι τους έχουν μόνο όσοι τους χρειάζονται.

Αναφορικά με την ενίσχυση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό, είπε ότι μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 86 νοσηλευτές, υπάρχει αίτημα στη ΔΥΠΕ για 30 ακόμη, ενώ το νοσοκομείο θα στελεχωθεί με επιπλέον 45 νοσηλευτές που θα εργαστούν στη νέα Μονάδα που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Νιάρχος στο ισόγειο του νοσοκομείου.

Για τα χειρουργεία: “Υπομονή, τι άλλο μπορώ να πω στον κόσμο”

Αναμονή δεν υπάρχει μόνο στα ιατρεία του ΠΑΓΝΗ για ραντεβού, εικόνες συνωστισμού κατέγραψε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, αλλά και στα χειρουργεία.

Ο διοικητής κ. Χαλκιαδάκης σημείωσε: “Υπολογίζουμε ότι σήμερα σε λίστες αναμονής βρίσκονται 4.000-4.100 άτομα που περιμένουν από λίγους μήνες έως και 2 χρόνια για μια επέμβαση.

Πηγαίνουν πίσω, για παράδειγμα, επεμβάσεις χολής, κοίλης, κιρσοί κ.λπ. Ωστόσο τα επείγοντα μπαίνουν αμέσως χειρουργείο. Κανένας καρκίνος, ας πούμε, δεν καθυστερεί να χειρουργηθεί και να πούμε ότι τα επείγοντα χειρουργεία του ΠΑΓΝΗ αυξήθηκαν κατά 13%.

Πώς θα αλλάξει αυτή η εικόνα με τις αναμονές; Είναι θέμα πολιτικής. Αν τα χειρουργεία δεν δουλέψουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, το πρόβλημα δεν λύνεται. Το ΠΑΓΝΗ έχει 12 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 9.

Τριάντα χρόνια τώρα, από τότε που πήγα στο νοσοκομείο, οι χειρουργικές αίθουσες δεν λειτούργησαν όλες. Υπάρχει βέβαια και το θέμα των ελλείψεων, κυρίως αναισθησιολόγων”.

Τι κάνουμε, τι σχεδιάζουμε

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην “Π” ο κ. Χαλκιαδάκης, από 1-8-2019 έγιναν 4.000 τακτικά χειρουργεία. ενώ φέτος 3.097. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα των περιορισμών λόγω Covid-19 τα έκτακτα χειρουργεία από 988 πέρυσι, φέτος αυξήθηκαν κατά 17,8% και έφθασαν τα 1.164.

Όσον αφορά στις αναμονές για ιατρικά ραντεβού, είπε ότι σε πολλά ιατρεία όπως για παράδειγμα, στα ενδοκρινολογικά, γίνεται προσπάθεια με την αναδιάρθρωσή τους, να παρακολουθούν περισσότερο κόσμο ώστε να μειώνεται ο χρόνος αναμονής, ωστόσο σχολίασε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, γιατί πολλοί έρχονται στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο, όπως είναι το ΠΑΓΝΗ, ενώ θα έπρεπε να απευθυνθούν σε δομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ίδιος είπε ότι το νοσοκομείο έχει πλέον ένα μοντέρνο ενδοσκοπικό ιατρείο, ίσως το καλύτερο της Ελλάδας, με την οικονομική βοήθεια των Πλαστικών Κρήτης και των Μινωικών Γραμμών.

Στα σχέδια της Διοίκησης είναι η λειτουργία μιας πρότυπης Μονάδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες της, αλλά στόχος είναι να αναπτυχθεί και να γίνει από τις καλύτερες της Ευρώπης.

Αναφορικά με τη νέα ΜΕΘ που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Νιάρχος και θα αυξήσει τα κρεβάτια ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ από τα 16 στα 27, είπε ότι σύντομα μπαίνουν τα συνεργεία για την ανακατασκευή του χώρου, αφού βούληση όλων είναι να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς καθυστερήσεις.

Επίσης, η ΜΕΘ Παίδων έχει αυξήσει τα κρεβάτια της από 4 στα 6 και η Μονάδα Εμφραγμάτων από 7 στα 9. Επιπλέον, στη Μονάδα Νεογνών τα κρεβάτια αυξήθηκαν κατά 3 και έχουν φθάνει τα 24.

Τέλος, ο κ. Χαλκιαδάκης είπε ότι με τη συνεργασία του υποδιοικητή Στέλιου Κτενιαδάκη, το ΠΑΓΝΗ κατάφερε να εξοικονομήσει 2 εκατομμύρια ευρώ μειώνοντας τις δαπάνες του με καλή οικονομική διαχείριση στο κομμάτι των προμηθειών.