Από οσφυαλγία και ισχιαλγία υποφέρει πολύς κόσμος, μπορεί κι εμείς οι ίδιοι και πολύ συχνά δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον πόνο.
Τρεις ειδικοί, οι Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, Δημήτρης Τσιτσιρόπουλος και Ronald Linsay υπογράφουν «τα βιβλία της οσφυαλγίας και ισχιαλγίας» που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Η «Π» μίλησε με τον ομότιμο καθηγητής Ορθοπεδικής – Τραυματολογίας: «Αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το βιβλίο γιατί υπάρχουν πολλές ασαφής, ανακριβείς και αντιφατικές πληροφορίες κυρίως για την οσφυαλγία (πόνο στη μέση) και λιγότερο για την ισχυαλγία (πόνος που επεκτείνεται από τους γλουτούς στο κάτω άκρο).
Συχνά οι ασθενείς ταλαντεύονται ανάμεσα σε διαφορετικές γνώμες και θεραπείες. Υπάρχουν μεγάλες παρεκκλίσεις μεταξύ των γιατρών και φυσικοθεραπευτών που προσπαθούν να θεραπεύσουν την οσφυαλγία γιατί οι γνώσεις των περισσοτέρων είναι αποσπασματικές.
Η οσφυαλγία είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος στην εποχή μας. Περίπου το 60% με 80% των ανθρώπων θα εμφανίσει πόνο στη μέση, κατά την διάρκεια της ζωής του. Αν ρωτήσουμε μια τυχαία ομάδα ανθρώπων, το 15% έως 20% θα απαντήσει ότι πάσχει από πόνο στη μέση.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με γλώσσα κατανοητή και προσιτή στο μέσω αναγνώστη για να καλύψει όλες τις επίμονες καταστάσεις που δημιουργεί η οσφυαλγία.
Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε πώς δημιουργήθηκε η οσφυαλγία και να δώσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες, για να κατανοήσει ο αναγνώστης, πότε χρειάζεται τη βοήθεια του εξειδικευμένου γιατρού, πότε να κάνει φυσικοθεραπεία, ποιος τύπος φυσικοθεραπείας είναι αποδοτικότερος, με ποιον τρόπο δρουν οι θεραπευτικές ασκήσεις, τα φάρμακα, από ποιους γίνονται οι επεμβάσεις και ποια είναι τα αποτελέσματα και οι επιπλοκές τους.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαύλου, το 1986 ένας από τους παγκοσμίως γνωστούς γκουρού της σπονδυλικής στήλης, Overt Mooney έθεσε το ερώτημα (από πού προέρχεται ο πόνος;). Ακόμη και σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ευκολία αυτή την ερώτηση και όμως θεραπεύουμε ασθενείς με φάρμακα, φυσικοθεραπεία και χειρουργεία, χωρίς να είναι σίγουροι για την διάγνωσή τους.
Ο Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όταν ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο μας είπε: Μεγάλη δυσκολία στη διάγνωση.
Ο καθηγητής μας εξήγησε πως «έχει υπολογιστεί ότι σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου στη μέση, το ποσοστό το οποίο γίνεται ακριβής διάγνωση είναι περίπου 15%, στο υπόλοιπο 85% η διάγνωση είναι ασαφής. Αυτό δείχνει την πολυπλοκότητα της παθολογίας αλλά και την έλλειψη επαρκούς γνώσης όσο αναφορά την διαλεύκανση των προβλημάτων.
Επιπλέον θα θέλουμε να παραθέσουμε το γεγονός, από τεκμηρι- ωμένες μελέτες, ότι 20% των ανθρώπων κάτω της ηλικίας των 40 ετών έδειξαν ότι έχουν κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου χωρίς το παραμικρό σύμπτωμα. Εάν τυχόν για οποιοδήποτε λόγω διαγνωστεί αυτή η κήλη μετά από μαγνητική τομογραφία καταλαβαίνει κανείς ότι ο εστιασμός της θεραπείας για οποιοδήποτε πόνο στη μέση να είναι άστοχος».
Πρόληψη με περπάτημα, ασκήσεις, πιλάτες Ο Α. Χατζηπαύλου τονίζει ότι «για την πρόληψη της οσφυαλγίας η καλύτερη προσέγγιση είναι η αποφυγή παρατεταμένης καθιστικής εργασίας (γραφείο, οδηγοί, κ.λπ.), καθώς προδιαθέτει σε οσφυαλγία από εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Το καθημερινό περπάτημα είναι πολύ ευεργετικό και υπάρχουν πολλών ειδών ασκήσεων. Το πιλάτες έχει αποδειχτεί με τεκμηριωμένα κριτήρια ότι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για την πρόληψη της οσφυαλγίας».