Σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, το οποίο θα εξελίσσεται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, η επιστροφή στην “κανονικότητα” με χιλιάδες τακτικά χειρουργεία και ραντεβού να βρίσκονται σε λίστες αναμονής δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Το προσωπικό των νοσοκομείων δηλώνει εξαντλημένο και ζητάει τις άδειες που δεν μπορούσε να πάρει τους προηγούμενους μήνες, ενώ ο κόσμος πιέζει πλέον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υγείας του μετά από τόσους μήνες αναμονής.
Πάνω από 5.000 χειρουργεία σε λίστα στο ΠΑΓΝΗ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης είπε στην “Π” ότι μέχρι χθες σε λίστα βρισκόταν 5.040 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομείο. Χιλιάδες είναι στα τακτικά ιατρεία ραντεβού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. “Ο κόσμος έρχεται στο νοσοκομείο και ζητά λύση στο πρόβλημά του.
Τώρα άρχισε η τουριστική περίοδος που επιβαρύνει τα νοσοκομεία με περισσότερες εισαγωγές.
Η προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, είπε σημειώνοντας ότι σοβαρό παραμένει το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό.
Επιπλέον είπε ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαντληθεί και θέλουν να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται.
“Μας χρωστούν πάνω από 4.000 ημέρες άδειες” είπε.
Διοικητής ΠΑΓΝΗ: Από τον Ιούλιο σε κανονική ροή τα ραντεβού
Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γ. Χαλιαδάκης είπε στην “Π” ότι λόγω Covid τα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 6,5% και τα ιατρικά ραντεβού κατά 50%.
“Θα επιστρέψουμε σε σχετικά κανονική ροή, όχι νωρίτερα από τον Ιούλιο” μας είπε.
Γ. Κωστάκης: Στο Βενιζέλειο δεν έχουν σχεδιάσει την επόμενη μέρα
Για χιλιάδες τακτικές επεμβάσεις και ραντεβού που βρίσκονται σε λίστα στο Βενιζέλειο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης σημειώνοντας:
“Προ Covid είχαμε 4-5 χειρουργικά τραπέζια την ημέρα, τώρα έχουν 2, για τα επείγοντα και τα ογκολογικά περιστατικά.
Ο κόσμος πιέζει πολύ, αναισθησιολόγοι δεν υπάρχουν, η διοίκηση δεν σχεδίασε την επόμενη μέρα και πολλές πρωτοπόρες κλινικές όπως η ΩΡΛ, η Οφθαλμολογική, η Χειρουργική υποβαθμίστηκαν σταδικά.
Όχι μόνο η διοίκηση φάνηκε ανεπαρκής στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, αλλά δεν υπάρχει και καμία σίγουρη απάντηση για το πότε το νοσοκομείο θα επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς.