Η επιτροπή που κάνει τις συνεντεύξεις, αποτελείται από την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νεκτάριο Παπαβασιλείου ,ένα σύμβουλο του ΑΣΕΠ και δύο γραμματείς.
Οι ερωτήσεις
Οι ερωτήσεις, σχετίζονται με την διαχείριση του προσωπικού στα νοσοκομεία ώστε να είναι πιο αποδοτικό, με την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης στο νοσηλευτικό ίδρυμα, στην λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, στα DRG κ.α.
Οι ερωτηθέντες καλούνται να απαντήσουν σχετικά με το πώς θα κινηθούν στα συγκεκριμένα θέματα, πώς θα τα λειτουργήσουν μέσα στα νοσοκομεία εάν επιλεγούν, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσουν πιθανές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.
Τα σχόλια περί «σικέ» διαγωνισμού
Η προσωπική συνέντευξη στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την επιλογή των νέων διοικήσεων βαθμολογείται με 800 μόρια και ως γνωστόν η τελική επιλογή θα γίνει από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος θα έχει να επιλέξει μεταξύ των 3 επικρατέστερων για κάθε νοσοκομείο.
Όπως έχει γράψει η «Π» ο διαγωνισμός έχει αμφισβητηθεί έντονα σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο από τους ίδιους τους υποψήφιους .
Πολλοί από αυτούς διαπίστωσαν «μαγειρέματα» στην μοριοδότησή τους και αρκετοί προχώρησαν σε ενστάσεις.
Άλλοι, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι για την διοίκηση των ΔΥΠΕ, ενώ πήγαν καλά στον διαγωνισμό και βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας,βρέθηκαν «εκτός νυμφώνος» μετά την προσωπική συνέντευξη καθώς κάποιος άλλος ,με χαμηλότερη βαθμολογία, ορίστηκε διοικητής.
Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν έντονη καχυποψία για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που δεν μοιάζει και τόσο «αδιάβλητος» .
Επιπλέον τα πολιτικά γραφεία πιέζουν ,το κάθε ένα για να προκριθεί ο «δικός του υποψήφιος», γνωστή τακτική που όμως δεν έχει καμία σχέση με την αξιοκρατία.
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: Κακόπιστοι όσοι αμφιβάλουν για τον διαγωνισμό
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο διαγωνισμός για τους διοικητές είναι «σικέ», ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα , διαμαρτυρήθηκε για την καχυποψία που υπάρχει.
Όπως σημειώνει “πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία διατυπώνονται επικρίσεις για τη διαδικασία και τις αποφάσεις των αρμοδίων Επιτροπών Επιλογής”.
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής διοικητών δεκάδων νοσοκομείων και φορέων.
Στο μήνυμά του που έχει τον τίτλο “Όταν η άγνοια διαπλέκεται με την “κακοπιστία”, τονίζει ότι η ανεξάρτητη αρχή “δεν μπορεί να απαντήσει δημοσίως σε παράπονα και αιτιάσεις που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενόσω εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας”, την απάντηση δίνουν οι Επιτροπές Επιλογής με τις αποφάσεις επί των ενστάσεων.
Για τον τρόπο μοριοδότησης, κυρίως των μεταπτυχιακών και της ξένης γλώσσας, σημειώνει ότι «αυτός διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν τα νοσοκομεία έχουν περισσότερες ή λιγότερες από 400 κλίνες, ενώ θυμίζει ότι η μη μοριοδότηση του διδακτορικού είναι νομοθετική επιλογή και όχι επιλογή των επιτροπών αξιολόγησης.
Ο κ. Παπαϊωάννου παραδέχεται ότι οι διαδικασίες επιλογής είναι χρονοβόρες, σημειώνοντας ότι “αυτό ήταν γνωστό εξαρχής”, καθώς αναφέρει ότι ο ίδιος είχε από την πρώτη στιγμή ενημερώσει αρμοδίως, “ότι με τόσα νοσοκομεία και τόσα κριτήρια η διαδικασία θα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη και ότι θα κρατούσε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικασίας για τους διοικητές των ΥΠΕ.
Διευκρινίζει, επίσης, ότι οι τρόποι απόδειξης ορίζονται στην προκήρυξη και αφορούν όλους τους υποψηφίους που δέχονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς και ότι από τη στιγμή που ο νόμος και κατά συνέπεια η προκήρυξη ορίζει ότι, εκτός από τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό και τις συνεντεύξεις θα ληφθούν υπόψη και τυπικά προσόντα, ο τρόπος απόδειξης πρέπει να είναι κοινός για όλους.
“Είναι προφανές”, καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, “ότι πρέπει να αφήσουμε να ολοκληρωθεί απερίσπαστα η διαδικασία και να αξιολογήσουμε τον νόμο με βάση την εμπειρία που αποκτάται κατά την εφαρμογή του. Θέματα όπως η ευρύτητα του πεδίου εφαρμογής του και η περιπλοκότητα των κριτηρίων του πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου”.