Νορβηγική ψώρα: Πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και ποιους προσβάλλει

Κρούσμα ψώρας εξακριβώθηκε την Πέμπτη (17/10) σε μαθητή του 3ου ειδικού δημοτικού σχολείου Χανίων, κάτι που στάθηκε αφορμή να κλείσει για μερικές ημέρες το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ώστε να γίνει απολύμανση.

Μάλιστα, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις, πρόκειται για «νορβηγική ψώρα» έναν αρκετά σοβαρό τύπο της νόσου που προκαλεί κνησμό και δερματικές αλλοιώσεις.

Η νορβηγική ψώρα συνήθως παρουσιάζει υπερκερατωτικές πλάκες (λευκά σημεία με πάχυνση στο δέρμα) που μπορεί να είναι σχισμένες και να έχουν σχετικό ερύθημα (κοκκίνισμα).

Οι ασθενείς με νορβηγική ψώρα μπορεί να μην εμφανίζουν τα συνήθη σημεία, συμπτώματα ή την κατανομή των βλαβών που παρατηρούνται στην κλασική ψώρα.

Έτσι, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν το χαρακτηριστικό εξάνθημα και ο κνησμός (φαγούρα) μπορεί να είναι ήπιος ή να απουσιάζει.

Σε έναν ασθενή μπορεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός ακάρεων και αυγών ψώρας (έως και δύο εκατομμύρια).

Οι ασθενείς με νορβηγική ψώρα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορη και επιθετική ιατρική θεραπεία για την προσβολή τους, λόγω του κινδύνου επιπλοκών, όπως η σηψαιμία, και για την πρόληψη κρουσμάτων ψώρας.

Παράγοντες Κινδύνου

Στα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κρούστα ψώρα περιλαμβάνονται:

• Οι ηλικιωμένοι
• Άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως άτομα που ζουν με HIV/AIDS
• Άτομα με παθήσεις που τους εμποδίζουν να ξυθούν (τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, παράλυση, απώλεια αισθήσεων, σοβαρές ψυχικές ή συμπεριφορικές καταστάσεις υγείας).

Ανίχνευση

Πρέπει να γίνει εντοπισμός των ατόμων με νορβηγική ψώρα. Αυτό επιτυγχάνεται με ιχνηλάτηση στις στενές επαφές, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, των σεξουαλικών επαφών και άλλων στενών προσωπικών επαφών, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση.

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία της νορβηγικής ψώρας είναι το κλειδί για την πρόληψη περαιτέρω προσβολών από ψώρα.

Μόνο δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει την ψώρα και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Έλεγχος της κατάστασης

• Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα, τα ρούχα και τις πετσέτες με ζεστό νερό και στεγνώστε σε ζεστό στεγνωτήριο. Θερμοκρασίες άνω των 50° βαθμών για 10 λεπτά θα σκοτώσουν τα ακάρεα και τα αυγά.
• Στεγνοκαθαρίστε ή σφραγίστε τα αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα για τουλάχιστον 72 ώρες έως μία εβδομάδα.
• Αποφύγετε τη στενή επαφή με άλλους μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
• Ενημερώστε όλα τα άτομα που είχαν στενή επαφή με τον ασθενή και ενθαρρύνετέ τα να αναζητήσουν θεραπεία.
• Τα δωμάτια που χρησιμοποιούνται από ασθενή με κρούστα ψώρα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και να σκουπίζονται με ηλεκτρική σκούπα μετά τη χρήση.
• Η περιβαλλοντική απολύμανση με τη χρήση ψεκασμών ή ομίχλης φυτοφαρμάκων είναι γενικά περιττή και αποθαρρύνεται.
• Η απόρριψη των στρωμάτων είναι γενικά περιττή.

Πώς μεταδίδεται η νοβηγική ψώρα

Η νορβηγική ψώρα είναι πολύ μεταδοτική λόγω του μεγάλου αριθμού ακάρεων που υπάρχουν σε μια μόλυνση. Οι εστίες ψώρας είναι πιο συχνές με ψώρα κρούστα.

Μεταδίδεται εύκολα μέσω σύντομης, άμεσης επαφής και μέσω της επαφής με μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα και έπιπλα.

Αντιμετωπίστε επιθετικά την ψώρα με κρούστα για να αποτρέψετε την εμφάνιση κρουσμάτων, ιδίως σε ομαδικές εγκαταστάσεις ή σε ιδρύματα, π.χ. εγκαταστάσεις υποστηριζόμενης διαβίωσης, νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, σωφρονιστικά ιδρύματα κ.λπ.

Για να βοηθήσετε στον έλεγχο μιας επιδημίας κρούστας ψώρας, επικοινωνήστε με το τοπικό ή το κρατικό σας υγειονομικό τμήμα, αναφέρει το CDC.

Θεραπεία για τη νοβηγική ψώρα

Αντιμετωπίστε τους ασθενείς με νορβηγική ψώρα με συνταγογραφούμενα από του στόματος και τοπικά φάρμακα (κρέμες).

Η θεραπεία πρώτης γραμμής για την κρούστα ψώρα περιλαμβάνει τοπική περμεθρίνη και ιβερμεκτίνη από το στόμα.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου.