συνταγή φαρμάκων

Σημαντικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που περιλαμβάνουν αξιολόγηση των φαρμάκων και διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συστήνει ειδική επιτροπή αξιολόγησης και αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Υπήρχε θεσμικό έλλειμμα στην αξιολόγηση των φαρμάκων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου, για το οποίο θα γίνει διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Κορμό του νέου σχεδίου νόμου αποτελεί η επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα αποτελείται από 11 τακτικά μέλη και θα έχει ως έδρα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Στόχος για το 2018 είναι να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής οργανισμός που θα αναλάβει το έργο της αξιολόγησης.

Τα βασικά κριτήρια της επιτροπής για την αξιολόγηση των φαρμάκων είναι το κλινικό όφελος, η σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα και θεραπείες, η αξιοπιστία των κλινικών μελετών, το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους και η επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Με το νέο σχέδιο νόμου δίνεται στην επιτροπή η δυνατότητα όχι μόνο της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων, αλλά και η επαναξιολόγηση φαρμάκων που έχουν ήδη αξιολογηθεί και βρίσκονται στη θετική λίστα. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, «θα μπορούν να επαναξιολογηθούν κυρίως τα πιο πρόσφατα φάρμακα».

«Ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την απόφαση της επιτροπής» αλλά ο Α. Ξανθός διερωτήθηκε: «Ποιος υπουργός θα έκανε κάτι τέτοιο, όταν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση από την επιτροπή και ακόμα περισσότερο όταν το φάρμακο αυτό είναι αναγκαίο για τους ασθενείς. Προφανώς δεν πρόκειται να βάλουμε κριτήρια κοινωνικής αναλγησίας στην επιτροπή που θα εγκρίνει τα φάρμακα. Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε αυτό το σύστημα».

Ο στόχος είναι η επιστημονικά ορθή, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα, τόνισε ο Α. Ξανθός και απαντώντας στους δημοσιογράφους: «Δεν θα επιβαρυνθεί ο χρόνος έγκρισης ενός νέου φαρμάκου από την παρουσία της επιτροπής».

Η επιτροπή θα μπορεί να δέχεται και να ακούει τους συλλόγους των ασθενών, πιο απλά να τους συμβουλεύεται, καθώς είναι και οι άμεσοι αποδέκτες των αποφάσεών της, αλλά χωρίς να συμμετέχουν σ’ αυτή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως με το νέο νομοσχέδιο γίνεται αξιολόγηση των φαρμάκων, διαπραγμάτευση από την επιτροπή διαπραγμάτευσης, για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές από αυτές που δίνει η φαρμακοβιομηχανία, και ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα πηγαίνουν στους ασθενείς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Μετά την διαπραγμάτευση που έγινε με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές στα φάρμακα της ηπατίτιδας C, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη, ο Α. Ξανθός είπε ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και σύντομα το Υπουργείο θα έχει χαμηλότερες τιμές για τα φάρμακα για το μελάνωμα και την πολλαπλή σκλήρυνση.

Στρεβλώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη

Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις. «Σε συνεννόηση με τους δανειστές εκτιμούμε ότι πρέπει να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική» είπε ο Α. Ξανθός και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι να αναθεωρηθεί το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν είναι του παρόντος, αλλά η δαπάνη αυτή είναι ανεπαρκής για να καλύψει το αυξανόμενο κόστος των νέων φαρμάκων αλλά και τις ανάγκες των ασθενών».