Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α. ΚΑΦΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ:
Υγιεινή διατροφή

Στην κουζίνα του σπιτιού του Αντώνη Καφάτου, ομότιμου καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το κρέας είναι σπάνιο, τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά ανύπαρκτα, τα γλυκά περιορισμένα και στο καθημερινό τραπέζι βρίσκονται πολλά όσπρια και λαχανικά.

ο Αντώνης Καφάτος

Άλλωστε, ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα  από τον καθένα πόσο κακό κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία αλλά και το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης η διατροφή των Ελλήνων έγινε ακόμη χειρότερη από ό,τι ήδη ήταν.

Ο καθηγητής, ο οποίος συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μάς είπε: “Από το 2010 μέχρι σήμερα η κατάσταση έγινε ακόμη πιο ανησυχητική και απογοητευτική.

Κάθε χρόνο οι Έλληνες δαπανούν 6,5 εκατομμύρια ευρώ στα ταχυφαγεία κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία. Γιατί; Διότι αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λίπη, αλάτι και τρανς λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.

Για παράδειγμα, τα αλλαντικά, ανάλογα με την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης αυξάνουν κατά 75% τον κίνδυνο για όλους τους καρκίνους.

Τα ταχυφαγεία είναι η εύκολη λύση.

Προσφέρουν νόστιμα, φθηνά γεύματα που όμως είναι καταστροφικά για την υγεία και αυτές τις επιλογές τελικά τις πληρώνουμε πολύ ακριβά”.

 

όσπρια και λαχανικά
Τα όσπρια και τα λαχανικά βρίσκονται καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι του καθηγητή

Ο κ. Καφάτος τόνισε ότι τη δεκαετία του ‘60 είχαμε 3 θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου ανά 100.000 κατοίκους.

Το 2012 το ποσό των θανάτων αυξήθηκε κατά 700%.

“Πριν κάποιες δεκαετίες είχαμε τα λιγότερα εμφράγματα στον κόσμο, τώρα είμαστε στις υψηλότερες κλίμακες και είμαστε πρώτοι διεθνώς στην παιδική παχυσαρκία. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και μας ανησυχούν σοβαρά”.

Με τη γυναίκα μου νηστεύουμε και είναι η καλύτερη δίαιτα

Ο Αντώνης Καφάτος αναφερόμενος στη διατροφή που ακολουθούν στο σπίτι με τη σύζυγό του επισημαίνει: “Η ευεργετική επίδραση της νηστείας σε όλα τα χρόνια νοσήματα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και έχει αποδειχθεί ότι είναι το καλύτερο διαιτητικό σχήμα. Η κανονική νηστεία για 180-200 ημέρες το χρόνο δεν περιλαμβάνει καθόλου κρέας και ψάρι. Η γυναίκα μου μου λέει ότι προτιμάει τη νηστεία από τη μη νηστεία.

Έτσι, καθημερινά στο τραπέζι μας υπάρχουν όσπρια και λαχανικά, ωμά και μαγειρευμένα.

Τρώμε ψάρι αρκετά συχνά, κρέας μια φορά τον μήνα, και όχι κόκκινο, και γλυκά καταναλώνουμε σπάνια”.

Τελικά αυτή η οικογένεια δεν κάνει ποτέ παρασπονδίες;

“Μάλλον όχι” λέει γελώντας ο καθηγητής. “Την τελευταία φορά που φάγαμε κάτι ανθυγιεινό ήταν τα Χριστούγεννα.

Δοκιμάσαμε σπιτικό λουκάνικο, αλλά η ποσότητα ήταν ελάχιστη.

Μας αρέσει να τρώμε υγιεινά, δεν μας λείπει κάτι και νιώθουμε μια χαρά”.