Η Λότζια δημιουργεί νευροψυχιατρικό ιατρείο στα ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου Ηρακλείου
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης

Ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες κάνει η Λότζια μέσα από τη δημιουργία νευροψυχιατρικού ιατρείου που αποκτούν τα ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου Ηρακλείου, που έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του νευροψυχολογικού ελέγχουκαι της αδρής ψυχιατρικής και νευρολογικής εκτίμησης ηλικιωμένων ατόμων.

Πρόκειται για μια σημαντική νέα δομή, που αναμένεται να καλύψει σε επίπεδο πρόληψης αλλά και έγκαιρης διαχείρισης, το σοβαρό πρόβλημα των γνωσιακών διαταραχών και συναφών ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η  ήπια γνωσιακή διαταραχή χαρακτηρίζεται από σημαντική έκπτωση σε μια ή περισσότερες γνωστικές λειτουργίες (συχνότερα στη μνήμη) και εκτιμάται ότι αφορά περίπου το 30-35% του γενικού πληθυσμού άνω των 60-65 ετών στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται πρόδρομος ή παράγοντας υψηλού κινδύνου για τη μελλοντική εμφάνιση μη αναστρέψιμων συνδρόμων άνοιας. Συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών (άγχους και κατάθλιψης) δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα και επιβαρύνοντας την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους.

Όλος ο σχεδιασμός φέρει τη σφραγίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις ανίχνευσης και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην κοινότητα για ηλικιωμένους με ήπια γνωσιακή διαταραχή», μέσα από τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΙΤΕ.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε στην Λότζια, από τον δήμαρχο Ηρακλείου, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Δημήτρη Πλεξουσάκη, παρουσία των συνεργαζόμενων ερευνητών του Ι..Π του ΙΤΕ  Παναγιώτη Σίμου (καθηγητή της Ιατρικής Σχολής) και Μανώλη Τσινάκη (καθηγητή του ΤΕΙ).

Στο πλαίσιο της σύμβασης προβλέπεται εκτός από τη λειτουργία νευροψυχιατρικού ιατρείου για τα 10 ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου, περιλαμβάνεται η ίδρυση υπηρεσίας ψυχοκοκοινωνικής υποστήριξης των ηλικιωμένων, όπως και η ερευνητική εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων,  και η εκπαίδευση προσωπικού.

Το κόστος του έργου καλύπτεται από ίδια έσοδα του Δήμου Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας είναι στον Δήμο Ηρακλείου ουδείς να νιώθει μόνος του ή αποκλεισμένος.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από καινοτόμο,  είναι και πολύ σημαντικό διότι έρχεται να υποστηρίξει τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν γνωσιακές διαταραχές και συχνά έχουν ανάγκη βοήθειας.

Επιπλέον, επιβεβαιώνει στην πράξη την πολύ καλή συνεργασία  που έχουμε με το ΙΤΕ, όπως και με όλα τα σπουδαία εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, πάντα με γνώμονα το όφελος των δημοτών και την πρόοδο της πόλης».

Με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη, τόνισε ότι «ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, εστιάζει στους πολίτες με ήπια γνωσιακή διαταραχή, η οποία αφορά ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού των ηλικιωμένων (~15-20%) και πολύ συχνά αποτελεί την πρόδρομη μορφή της νόσου Alzheimer.

Συγκριμένα η ήπια γνωσιακή διαταραχή χαρακτηρίζεται από σημαντική έκπτωση σε μια ή περισσότερες γνωστικές λειτουργίες (συχνότερα στη μνήμη) και εκτιμάται ότι αφορά περίπου το 30-35% του γενικού πληθυσμού άνω των 60-65 ετών στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται πρόδρομος ή παράγοντας υψηλού κινδύνου για τη μελλοντική εμφάνιση μη αναστρέψιμων συνδρόμων άνοιας. Σ

υνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών (άγχους και κατάθλιψης) δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα και επιβαρύνοντας την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους.

Όπως τονίζει πρόκειται πραγματικά για ένα καινοτόμο πρόγραμμα (ίσως δεν γίνεται σε κανέναν άλλο Δήμο) και θα βελτιώσει πραγματικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους των ΚΕΚΟΙΦ ΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου.

Στον Δήμο Ηρακλείο λειτουργούν 10 Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας -Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ): Αγία Τριάδα, Πόρος, Κατσαμπά, Τάλως, Δειλινά, Θέρισσος, Μασταμπάς, Άι Γιάννης, Φορτέτσα, Νέα Αλικαρνασσος.

Αποτελούν τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες και απευθύνονται σε όλους τους δημότες ανεξαρτήτως ηλικίας. Στον Δήμο μας  έχουμε την τύχη να βρίσκεται ένα κορυφαίο και λαμπρό ερευνητικό ίδρυμα, το ΙΤΕ και αξίζει να συμπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί του προς όφελος της πόλης μας. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει και κοινωνικό πρόσημο και χαρακτήρα. Η συνέργεια του Δήμου Ηρακλείου με την πανεπιστημιακή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα του τόπου μας είναι σημαντική και απαραίτητη».