Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο νέος κοροναϊος επιβιώνει τέσσερις φορές περισσότερο σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης σε χειρολαβές, πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρων, ιδιαίτερα σε σταθμούς, συρμούς του μετρό και νοσοκομεία.
“Για παράδειγμα στα νοσοκομεία μπορούν να επιβιώσουν στα πόμολα των θυρών, στα κουμπιά των ανελκυστήρων, στα τραπεζάκια σερβίρισματος των ασθενών, στα μεταλλικά πλαίσια των κρεβατιών τους και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλα», λέει ο καθηγητής Γκύντερ Καμπφ του Ινστιτούτου Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greifswald, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των κοροναϊών. Αντίθετα, οι κοινοί ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες και να μολύνουν άλλα άτομα από ένα έως δύο 24ωρα.
Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο άνω των χιλίων ατόμων, όταν η επιδημία του SARS είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους το 2003. Και οι δύο κοροναϊοί πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία.
Τι βοηθά στην εξουδετέρωση του κοροναϊού
Ο Γερμανός καθηγητής δίνει έμφαση στην ανάγκη πρόληψης, για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Η καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ, Άικε Στάινμαν, που συνυπογράφει την έρευνα σημειώνει ότι η έγκαιρη δημοσίευση των επιστημονικών δεδομένων είναι η καλύτερη προσέγγιση για να είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες.
Σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα, απολυμαντικά και λευκαντικά που περιέχουν αιθανόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υποχλωριώδες νάτριο είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της απειλής του κοροναϊού, αφού όταν χρησιμοποιούνται σε κατάλληλα διαλύματα μπορούν να καταστρέψουν σχεδόν παντελώς τα παθογόνα σωματίδια.
Ο δρ Κεμπφ θεωρεί ότι η χρήση τους αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Την ίδια ώρα, η έλλειψη διαθέσιμης θεραπείας για τον κοροναϊό καθιστά επιτακτική την πρώιμη ανάσχεση και αποτροπή της εξάπλωσής του.