Νέες τριδιάστατες τεχνικές απεικόνισης της παθολογίας του μαστού, όπως η τομοσύνθεση και το υπερηχογράφημα ABUS, ανιχνεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμη και πολύ μικρούς καρκίνους, αλλάζοντας την πορεία της εξέλιξης της νόσου. Η τομοσύνθεση είναι μία τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης μαστού και αποτελεί την εξέλιξη της μαστογραφίας.
Απεικονίζοντας τον μαστό από πολλές διαφορετικές γωνίες με την τομοσύνθεση, αποφεύγονται οι αλληλοεπικαλύψεις ιστών, ξεχωρίζουν τα ύποπτα ευρήματα και αποκαλύπτεται ακόμη και μια πολύ μικρή βλάβη. Χάρη στην τεχνική αυτή επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η διάγνωση των παθήσεων του μαστού, αλλά και αποφεύγονται άσκοπες επεμβάσεις.
Εφόσον τα αποτελέσματα της τομοσύνθεσης δείξουν κάτι ύποπτο τότε γίνεται υπερηχογραφική εξέταση.Η υπερηχογραφική εξέταση των μαστών είναι μια υποκειμενική εξέταση και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την κατάρτιση και την εμπειρία του εκτελούντος. Με το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα ABUS σαρώνεται όλος ο μαστός και ο γιατρός έχει μια αντικειμενική εικόνα όλου του μαστού για πιο ακριβή αποτελέσματα.
Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Ιωάννης Χρυσογονίδης, με αφορμή εκπαιδευτική ημερίδα, με θέμα: “Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση στην Απεικόνιση του Μαστού: Από τα βασικά και θεμελιώδη στις νεότερες τεχνικές”, η οποία διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού και θα πραγματοποιηθεί 17 Μαρτίου (9.00-16.00) στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.
Στο επίκεντρο της ημερίδας θα βρεθούν οι νέες τεχνικές απεικόνισης της παθολογίας του μαστού, με τα νεότερα για τη διάγνωση και διαχείριση του επί τόπου πορογενούς καρκίνωματος του μαστού, η συσχέτιση των ευρημάτων της μαστογραφίας, των υπερήχων και της μαγνητικής μαστογραφίας, η προεγχειρητική διάγνωση με βιοψία (στερεοτακτική βιοψία, κατευθυνόμενη βιοψία με υπερήχους και κατευθυνόμενη βιοψία με μαγνητική τομογραφία), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ανακοινώνει ο γιατρός τα αποτελέσματα στον ασθενή. Παράλληλα, με την ημερίδα θα πραγματοποιηθεί workshop, αφιερωμένο στην προεγχειρητική διάγνωση με κατευθυνόμενες βιοψίες υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.
Μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, ο κ. Χρυσογονίδης ανέφερε ότι: “Η ημερίδα διοργανώνεται με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην απεικόνιση της παθολογίας του μαστού. Η θεματολογία αφορά τόσο σε εξειδικευμένα θέματα διάγνωσης των παθήσεων του μαστού, όσο και στη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων για την ορθότερη αντιμετώπιση των γυναικών που νοσούν, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη πρόγνωση”.