Νέα έρευνα: Διατροφή και καρκίνος του παχέος εντέρου στις γυναίκες – Πόσο επηρεάζουν ο καφές, το τσάι και το αλκοόλ

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως αναδεικνύει μια νέα μεγάλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications.

Στη μελέτη διερευνήθηκε η συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε ένα μεγάλο δείγμα γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν συνολικά 542.778 γυναίκες, από τις οποίες καταγράφηκαν 12.251 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, προκειμένου να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).

Η μελέτη

Οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε διάφορες ομάδες βάσει των διατροφικών τους συνηθειών, ενώ εξετάστηκαν παράγοντες όπως:

– η κατανάλωση κρέατος,

-λαχανικών,

-φρούτων,

-δημητριακών,

-αλκοόλ

-και άλλων τροφίμων.

Τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Ειδικότερα, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, που βρίσκονται σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέθηκε με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αντίθετα η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έδειξαν ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου.

Σημειώνεται πάντως ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα χαμηλών σε λιπαρά, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο και να έχει προστατευτικό ρόλο καθώς επίσης και η μέτρια κατανάλωση ψαριών και φυτικών πρωτεϊνών παρουσίασε μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου.

Ο καφές, το τσάι και το αλκοόλ

Επιπλέον δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.

Ωστόσο η κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η κατανάλωση υγιεινών λιπών δεν φάνηκαν να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συμπερασματικά

Η μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής στη μείωση ή την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προτείνει ότι η ενσωμάτωση φυτικών ινών και η αποφυγή κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να είναι αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης.

Επιπλέον, η ανάλυση παρέχει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών για τη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες και επισημαίνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου για να κατανοηθεί πλήρως η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου.